Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
985024_0001.png
985024_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-04389Den
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 25. marts 2011stillet følgende spørgsmål nr. 530 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

Spørgsmål nr. 530 (alm. del)

Det fremgår af ugebrevet Mandag Morgens analyse af 21. marts 2011 afstrukturreformens implementering, at der bl.a. viser sig at væresmådriftsulemper forbundet med opgavevaretagelsen på miljøområdet istedet for som tidligere antaget stordriftsfordele. Hvordan vurdererministeren denne konklusion?

Svar

Allerede i forbindelse med forberedelsen af kommunalreformen varMiljøministeriet meget opmærksom på, at den nye opgavefordeling pånatur-, miljø- og planlægningsområdet på den ene side var udtryk for enstordriftsfordel med de langt færre og større kommuner, men at flytningen afopgaver fra amterne til kommunerne samtidig trak den anden vej. De mestkomplicerede opgaver og opgaver med særlig national betydning blev derforogså lagt i Miljøministeriets Miljøcentre, der siden hen er blevet decentraleenheder under henholdsvis Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen.Samtidig er det en gevinst, at opgaverne blev samlet i kommunerne, og atlangt hovedparten af de tidligere amters medarbejdere blev overført tilkommunerne. Endelig blev der ved lov etableret et kvalitetsstyringssystem,som det er indtrykket, har været til stor hjælp for sikringen af kvaliteten ikommunernes opgavevaretagelse.Miljøministeriet har løbende fulgt kommunernes arbejde. OgMiljøministeriet har på visse områder haft dialog med KL og kommunerneom opgavevaretagelsen.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Det gælder således på miljøtilsynsområdet, hvor de kommunaleindberetninger i 2009 viste, at der var et vist efterslæb. Dette er ved at bliverettet op.Også i forbindelse administrationen på husdyrområdet, som efterkommunareformen var et delvis nyt område for kommunerne, har der i enovergangsperiode været behov for en større indsats fra Miljøministeriet iform af en øget vejledningsindsats.Herudover er der i 2010 gennemført et serviceeftersyn afnaturbeskyttelseslovens § 3. Der blev foretaget en analyse af kommunernesadministrative praksis på området, som viste sig at være stort set identiskmed de tidligere amters administration, men med færre afgørelser. Årsagentil sidstnævnte er ikke afdækket af analysen.Generelt er det Miljøministeriet indtryk, at kommunerne har igangsatinitiativer, der kan styrke opgavevaretagelsen, blandt andet ved at indgå iforskellige tekniske samarbejder med deres nabokommuner.
Karen Ellemann
/
Michel Schilling
2