Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-04389Den 14. april 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 25. marts 2011stillet følgende spørgsmål nr. 529 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).
Spørgsmål nr. 529 (alm. del)
I forberedelsen af kommunalreformen var det Miljøministeriets vurdering, atder – uanset hvilken administrativ struktur, der blev fastlagt – ville værebehov for at samarbejde om forskellige miljøopgaver på tværs afkommunegrænser, ligesom delopgaver på miljøområdet nødvendigvis måtteudføres med brug af ekstern bistand. Vil ministeren oplyse i hvilket omfangkommunerne i dag samarbejder om varetagelse af miljøopgaverne ogherunder oplyse, på hvilke områder det er tilfældet, samt hvilken karaktersamarbejdet har?
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, der har oplyst følgende, somjeg kan henholde mig til:”Med kommunalreformen blev kommunerne rustet til at varetage opgaver pånatur-, miljø- og planlægningsområdet. Antallet af kommuner blev reduceretfra 271 til 98, natur-, miljø- og planlægningsopgaverne blev så vidt muligtsamlet i kommunerne, og en stor del af amternes medarbejdere blev overførttil kommunerne. Som gennemsnit råder hver kommune over godt 10 årsværktil disse opgaver mod tidligere 2,4 årsværk. Særligt komplicerede opgaversamt opgaver, der har særlig national betydning, varetages af henholdsvisNaturstyrelsen og Miljøstyrelsen – i praksis i de decentrale enheder under de2 styrelser.Med kommunalreformens styrkelse af kommunerne har kommunerne – såvidt Miljøministeriet er orienteret - kunnet varetage hovedparten af deresopgaver med egne kompetencer. Det er dog samtidig indtrykket, at
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
kommunerne i vidt omfang samarbejder og videndeler, hvilket også varalmindelig praksis før kommunalreformen. Desuden benyttes derkonsulentbistand, hvor dette er hensigtsmæssigt.Kommunerne har vide muligheder for at samarbejde om den faktiskeforvaltningsvirksomhed og samarbejdet har først og fremmest været omopgaver, der er gået på tværs af kommunegrænser, f.eks. på natur- (særligtvand-) og planlægningsområdet. I nogle tilfælde er der tale om et fastsamarbejde mens det foregår mere ad hoc i andre. Herudover erMiljøministeriet bekendt med, at kommunerne generelt har søgt at deleviden mellem sig, så én kommune kan drage fordel af andre kommunerserfaringer.Efter miljølovgivningen er det ikke muligt at give en kommune mulighed forat delegere eller overføre myndighedsudøvelse til en anden kommune elleren privat virksomhed. En undtagelse er dog lov om forpligtende kommunalesamarbejder, der gælder for enkelte, mindre kommuner, herunder de små ø-kommuner. En anden undtagelse er, at der kan ske overførsel afmyndighedsbeføjelse vedrørende affaldsområdet eftermiljøbeskyttelseslovens § 49.Indenrigs- og Socialministeriet udsendte i 2009 en redegørelse om status forkommunalreformens gennemførelse og det kommunale selvstyres vilkår.Med folketingsbeslutning V 9 om kommunalreformen den 11. november2009 blev regeringen pålagt fortsat at følge udviklingen efterkommunalreformen og aflægge en fornyet redegørelse i 2013”.
Karen Ellemann
/
Michel Schilling
2