Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
København, den 26. april 2011Sagsnr.: 9524/225840
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 22. marts 2011 stillet følgendespørgsmål nr. 520 (alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMette Gjerskov (S).Spørgsmål 520:
”Vil fødevareministeren udarbejde en samlet handlingsplan for beskyttelse af marsvin ide danske farvande, herunder en ganske særlig beskyttelse i de sårbare Natura 2000-områder?”Svar:
I 2004 blev Rådets forordning nr. 812/2004 vedtaget med henblik på at opfyldehabitatdirektivets krav om beskyttelse af marsvin gennem påbud om brug af akustiskealarmer (”pingere”) i visse garnfiskerier og forbud mod drivgarn. Beggereguleringsbestemmelser har været anvendt i Danmark siden forordningens ikrafttræden.Endvidere indgår marsvin i udpegningsgrundlaget for en række Natura 2000-områdermed det formål at sikre gunstig bevaringsstatus for bestanden. Når Natura 2000-planerneer vedtaget, skal Fødevareministeriet udarbejde og implementere indsatsprogrammer,som særligt tager hensyn til marsvin og beskyttelse af bestanden. Der er dog pligt til, atgribe ind allerede nu, hvis det videnskabeligt kan bevises, at fx fiskeriaktiviteter skadermarsvinebestanden.På nationalt plan har der siden 2005 været en handlingsplan for beskyttelse af marsvin.Et væsentligt element i handlingsplanen har været at tilvejebringe størst mulig videnmed fokus på en effektiv beskyttelse af marsvin i forhold til fiskeri.I samarbejde mellem Miljøministeriet og Fødevareministeriet er der på den baggrundforanlediget en omfattende forskning på området, både med henblik på registrering af
marsvin, udvikling i bestandene, bevægelsesmønster samt effekten af akustiske alarmer(”pingere”) og utilsigtet fangst, bl.a. kan jeg nævne DTU Aqua’s kamera-projekt, somhar til formål at registrere utilsigtet fangst af marsvin i garnfiskeriet i Kattegat.På nuværende tidspunkt mener jeg, at den mest effektive strategi for beskyttelse afmarsvin er et fortsat dansk engagement i videreudviklingen af EU-regelsættet.Derudover vil der blive fokuseret på Natura 2000-områderne, hvor marsvin indgår iudpegningsgrundlaget. I første omgang vil der blive fokuseret på udvalgte Natura 2000-områder, som ikke er omfattet af EU-regelsættet om ”pingere”.Det er bredt kendt, at der er behov for yderligere viden om marsvin og om, hvordanutilsigtet fangst bedst forhindres, idet ikke alle de igangsatte forskningsprojekter erafsluttede.Fødevareministeriet har derfor udarbejdet et oplæg til forvaltningsforanstaltninger, somomfatter krav om anvendelse af ”pingere” i garnfiskeriet i Natura 2000-områderne iStorebælt samt Natura 2000-området nord for Gilleleje. Fødevareministeriets oplæg afmarts 2011 er indledningsvis sendt til vidensinstitutionerne DTU Aqua, DMU, og Fjord& Bælt samt Miljøministeriet med henblik på, at den bedst tilgængelige viden dannergrundlaget for en regulering af fiskeriaktiviteterne i relation til beskyttelse af marsvin.Fødevareministeriet har anmodet om svar inden udgangen af maj 2011.
Henrik Høegh
/Odma Johannesen
2