Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-707-00125Den 25. oktober 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 12. oktober stilletfølgende spørgsmål nr. 48 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).Spørgsmål nr. 48 (alm. del)
Vil ministeren igangsætte en samlet vurdering af problemets omfang for de12 lokaliteter, jf. omtale i DR 21 søndag den 3. oktober 2010 og iforlængelse heraf iværksætte en akut og langsigtet indsatsplan for hver afde 12 lokaliteter inkl. budget?Svar
Jeg vil gerne slå fast, at i de tilfælde, hvor en forurenet grund udgør en akutrisiko for menneskers sundhed skal der ske en afværge af forureningeneller en anden form for foranstaltning, så risikoen fjernes. På grunden iBrabrand, som blev vist i 21Søndag, opstod der en akut risiko formennesker på grund af, at et byggemodningsprojekt gik i stå. Forurenet jordvar blotlagt, og hegnet var fjernet. Den akutte risiko på grunden er nuafværget, idet der få dage efter TV-programmet blev sat et hegn op, somhindrer adgang til den forurenede jord.Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 1017, har Miljøstyrelsenkendskab til i alt 13 Collstrop-grunde. Collstrop-grundene har været kendt imange år, og indgår i regionernes samlede prioriterede indsats efterjordforureningsloven. Grundene håndteres således i forhold til om de udgøren risiko for menneskers sundhed eller for vores drikkevandsressoucer. Jegser derfor ingen grund til at sætte en særlig indsats i gang i forhold til de 13Collstrop-grunde.De fleste af Collstrop-grundene var registrerede allerede i 1999, dajordforureningsloven blev vedtaget med stort flertal, og kendskabet til disseog andre forurenede grunde var en del af forudsætningsgrundlaget forloven, herunder at den offentlige indsats mod jordforurening ville være enlangvarig proces, som skulle tage udgangspunkt i en stram prioritering.Jeg skal gøre opmærksom på, at Depotrådet hvert år redegør for densamlede indsats og økonomi på jordforureningsområdet, og disseredegørelser er offentligt tilgængelige på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Regionerne bruger i dag ca. 400 mio. kr. årligt på den offentlige, prioriteredeindsats. Indtil nu har den offentlige indsats koncentreret sig om den risiko,forureningen udgør for sundheden og for drikkevandet. Det fremgår afMiljøstyrelsens redegørelse i mit svar på spørgsmål 1017, at regionerne påCollstrop-grundene er i gang med denne del af indsatsen.Jeg er opmærksom på, at der måske er behov for, at regionerne tager sig afjordforurening, som kan true naturområder og forringe vandkvaliteten i ensø eller en å. Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen om at forberede enlovændring til næste år, hvor formålet blandt andet vil være en præciseringaf, hvem der har ansvaret for forureningssager, der truer vand- ognaturområder. I den forbindelse vil der blive lavet skøn over de økonomiskekonsekvenser.Jeg vil tilføje, at der også sker privat indsats på jordforureningsområdet iform af frivillige oprydninger. For private firmaer kan der være økonomi i atkøbe en forurenet grund og fjerne jordforurening i forbindelse medbyggemodning. Miljøstyrelsen har oplyst, at den private indsats i 2009 erskønnet til at være i størrelsesordenen et par hundrede mio. kr.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2