Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
975268_0001.png

UDENRIGSMINISTERIET

Dato: 25. marts 2011
Udviklingsminister Søren Pinds svar på spørgsmål nr. 477 (MPU § alm. del) stillet af Miljø-og Planlægningsudvalget efter ønske fra Mette Gjerskov (S) den 1. marts 2011.

Spørgsmål 477

Vil ministeren oplyse om den forventede fordelingen mellem tilpasning(adaptation) og reduktion (mitigation) for klimapuljens udmøntning i 2011?

Svar

Indsatserne i den foreslåede fordeling af Klimapuljen 2011 er overordnet rettet mod støtte tiludviklingslandenes indsatser med reduktion af emissioner samt tilpasning tilklimaændringer. Såvel blandt de multilaterale som de bilaterale indsatser er der tale omaktiviteter, som indeholder elementer af tilpasning og reduktioner. Derfor er det vanskeligtat oplyse præcist, hvorledes fordelingen er, ligesom visse indsatser både kan anses somstøtte til tilpasning og til reduktioner. Det gælder f.eks. støtte til bedre skovadministration,som er indeholdt i et af de bilaterale programmer, hvor ukontrolleret afskovning vil havenegative konsekvenser for tilpasningen til klimaændringerne. I et af de forudsetemultilaterale programmer er formålet at fremme energieffektivisering og investeringer ivedvarende energi i små ø-udviklingsstater. De derigennem opnåede besparelser for de småø-samfund skal efter hensigten anvendes til investeringer i tilpasning. I et andet af demultilaterale programmer, som skal fremme en ny model for grøn økonomi, er det danskebidrag bl.a. målrettet reduktionsstrategier og måling heraf; her vil også hensynet tiltilpasning i fattige lande inddrages. Det indgår centralt i en grøn økonomi model, at den skalskabe modstandsdygtighed overfor klimaændringer, og at den integrererfattigdomsreduktion og social udvikling med miljømæssig bæredygtighed.Uden at tage hensyn til disse overlappende og afledte effekter, vil 18% af de bi- ogmultilaterale indsatsområder gå til at finansiere deciderede tilpasningsaktiviteter. Skønnesen tredjedel af indsatserne i de før nævnte indsatsområder at kunne henregnes til tilpasning,vil andelen stige til 38% - uden at dette tal kan nærmere underbygges på nuværendetidspunkt.