Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
962370_0001.png
962370_0002.png
962370_0003.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-03624Den 24. februar 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 31. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 397 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

Spørgsmål nr. 397 (alm. del)

Vil ministeren inden besvarelse af samrådsspørgsmålene om samme emnefremsende et notat, der redegør for regeringens indsats for at beskyttegrundvandet,herunder:ændringer i overvågningen af grundvand og drikkevand for pesticider ognedbrydningsprodukter (udvidelse/indskrænkninger i antal stoffer og an-vendte ressourcer 2000-2011),omfanget af kontrol med - og fund af - pesticiders aktivstoffer, nedbryd-ningsprodukter og hjælpestoffer i grundvand for hvert af årene fra 1999 ogfrem, opdelt på godkendte og ikke-godkendte midler, således at det klardokumenteres, at det ”især er fortidens synder, der fortsat giver problemer”,som det fremgår af regeringens drikkevandshandlingsplan,status for gennemførelse af regeringens Grøn Vækst-planer med hensyn tilpesticider,status for handlingsplanen for nedbringelse af pesticidanvendelsen i detoffentlige,status for beskyttelseszoner omkring drikkevandsboringer og hvordan der - igodkendelsen af pesticider - tages højde for hyppigere forekomst af eks-treme vejrsituationer som "monsterregn" og andre forventede ændringeri klima og nedbør som følge af klimaforandringerne?

Svar

For overskuelighedens skyld har jeg opdelt spørgsmålene i punkterne 1-6nedenfor.

Spm. 1:

Ændringer i overvågningen af grundvand og drikkevand for pestici-der og nedbrydningsprodukter (udvidelse/indskrænkninger i antal stoffer oganvendte ressourcer 2000-2011).

Svar:

Jeg er tidligere i henholdsvis spørgsmål 230 (alm. del) af 26. novem-ber 2010 og spørgsmål 367 (alm. del) af 21. januar 2011 blevet bedt om itabelform at redegøre for udviklingen i ressourcerne anvendt til overvågnin-gen af grundvandet i henholdsvis perioden 2001-2009 og 2001-2015.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Jeg vil gerne i forbindelse med besvarelse af spørgsmål 397 om anvendteressourcer på overvågningen af grundvand henvise til svaret på henholds-vis spørgsmål 230 og 367 (alm. del).Jeg vedlægger en oversigt (bilag 1) over analyseprogrammet for pesticider igrundvandsovervågningen fra 1989-2010, som viser hvilke pesticider derovervåges, og hvilke pesticider der har været overvåget, men ikke længereovervåges. Jeg har tidligere i svaret på spørgsmål S 869 af 13. januar 2011redegjort for, hvordan overvågningsprogrammet er behovsstyret med hen-blik på at understøtte de aktuelle forvaltningsmæssige overvågningsforplig-telser. Ændringen i antal overvågede pesticider i grundvandsovervågningenved revisionen i 2003 og 2007 afspejler, at de udgåede stoffer enten ikkeblev fundet eller kun fundet i meget begrænset omfang. I forbindelse meddet nye overvågningsprogram for perioden 2011-15 er analyseprogrammetomvendt øget med 7 nye stoffer.

Spm. 2:

Omfanget af kontrol med - og fund af - pesticiders aktivstoffer,nedbrydningsprodukter og hjælpestoffer i grundvand for hvert af årene fra1999 og frem, opdelt på godkendte og ikke-godkendte midler, således atdet klart dokumenteres, at det ”især er fortidens synder, der fortsat giverproblemer”, som det fremgår af regeringens drikkevandshandlingsplan.

Svar:

Jeg har bedt MiIjøstyrelsen og Naturstyrelsen om at udarbejde denønskede oversigt. Dette kræver dog særlige dataudtræk og sammenstillin-ger, som er under udarbejdelse. Jeg vender derfor hurtigst muligt tilbagemed svaret.

Spm. 3:

Status for gennemførelse af regeringens Grøn Vækst-planer medhensyn til pesticider../.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som har udarbejdetvedhæftede notat (bilag 2). Som det fremgår af notatet, vil jeg i nær fremtidfremsætte lovforslag som bl.a. indeholder krav om udlægning af 25 meterbrede beskyttelseszone om vandboringer. Fødevareministeren fremsætter inær fremtid lovforslaget om udlægning af 50.000 ha dyrkningsfri randzonerlangs vandløb og søer, og fødevareministeren har for nogen tid siden fåetindført kravet om indberetning af sprøjtejournaler. Skatteministeren vil frem-sætte lovforslag om ændring af pesticidafgiften. Miljøstyrelsen har iværksaten række forskningsprojekter, der er godkendt nye alternative plantebeskyt-telsesmidler og der gennemføres til foråret en informationskampagne over-for haveejere. Dette er blot nogle af de mange aktiviteter der er nævnt ivedhæftede notat.

Spm. 4:

Status for handlingsplanen for nedbringelse af pesticidanvendelseni det offentlige../.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som har udarbejdetvedhæftede notat (bilag 3). Af notatet fremgår at der er sket en reduktion ipesticidforbruget på de offentlige arealer på 82 % i perioden 1995 til 2006.Det synes jeg er en væsentlig reduktion. Der gennemføres igen i 2011 en
2
opgørelse over det offentliges pesticidforbrug – nu for forbruget i 2010.Denne opgørelse vil blive offentliggjort. På baggrund af opgørelsen, vil jegvurdere, om udviklingen fortsat er tilfredsstillende.

Spm. 5:

Status for beskyttelseszoner omkring drikkevandsboringer

Svar:

Jeg henviser til besvarelsen i ovennævnte bilag 1.

Spm. 6:

Hvordan der - i godkendelsen af pesticider - tages højde for hyppi-gere forekomst af ekstreme vejrsituationer som "monsterregn" og andreforventede ændringer i klima og nedbør som følge af klimaforandringerne?

Svar:

Det er vigtigt, at vi fremover ruster os til klimaforandringerne, ogsånår det handler om pesticider. Jeg har derfor bedt Miljøstyrelsen om at for-holde sig meget kritisk til, om de nuværende klimamodeller i godkendelses-ordningen er tilstrækkelige. Om nødvendigt skal modellerne revideres, såde passer til fremtidens forventede klimaforhold.Miljøstyrelsen følger løbende udviklingsarbejdet for grundvandsmodeller isåvel EU som i det nordiske samarbejde, og er parat til at tilpasse model-lerne til nye klimaforhold, såfremt dette vurderes at være nødvendigt.Netop med hensyn til ændringer i klimaforholdene er Varslingssystemet forpesticider i grundvand (VAP) et rigtig godt redskab, fordi resultaterne opgø-res med ét års mellemrum, hvorfor klimaændringers betydning for nedsiv-ning af pesticider kan følges meget nøje. På baggrund af sidste års rapporter der allerede igangsat en nærmere vurdering af betydningen af kraftigregn på andre af varslingssystemets resultater.Jeg kan tilføje, at Miljøstyrelsen arbejder på en rapport om klimaændringer-nes betydning for, hvilke afgrøder og dermed sprøjtemidler vi skal tage stil-ling til i fremtiden. Og det er klart, at vi løbende vurderer om, der er brug formere viden om emnet.En godkendelse af et bekæmpelsesmiddel gælder højst i 10 år, hvorefterder skal foretages en fornyet vurdering ud fra de konkrete anvendelses- ogklimaforhold. Såfremt der er mistanke om, at et godkendt middel kan udgø-re en risiko, bliver det taget op til en ekstra vurdering inden udløbet af god-kendelsen.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
3