Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
962369_0001.png
962369_0002.png
962369_0003.png
962369_0004.png
962369_0005.png
962369_0006.png
962369_0007.png

Notat

Pesticider og GenteknologiJ.nr. 001-03624Ref. ANFJEDen 17. februar 2011

Bilag 1

Bidrag til besvarelse af alm. del. spm. 397 stillet af Steen Gade den 31. januar 2011.

Status for gennemførelsen af regeringens Grøn Vækst planer med hensyn til pesticider

I nedenstående tabeller fremgår status for de virkemidler, der indgår i pesticidindsatsen i GrønVækst. Som det fremgår, henhører hvert virkemiddel under en styregruppe. Disse 9 styregrupperafholder møder min. 2 gange årligt og drøfter fremdrift for de enkelte virkemidler. Disse styregrup-per orienterer en overordnet interministeriel styregruppe, som følger alle virkemidler og målsætnin-ger for så vidt angår pesticidindsatsen i Grøn Vækst. Den overordnede styregruppe afholder min. toårlige møder.Et enkelt virkemiddel hører ikke ind under disse styregrupper, idet det er et virkemiddel, der delsbidrager til at nå målsætningen på pesticidområdet, men i høj grad også bidrager til andre målsæt-ninger i Grøn Vækst (udledning af fosfor og kvælstof til vandmiljøet). Status for dette virkemiddel erfølgende:

10 m randzone langs vandløb og søer

Fødevareministeren vil i nær fremtid fremsætte lovforslag med hvilket der foreslås indført krav omudlægning af i alt ca. 50.000 ha dyrkningsfri, gødningsfri og sprøjtefri randzoner på op til 10 metersbredde langs vandløb og søer. Kravet forventes at træde i kraft i 2012.

Status vedr. gennemførelse af de øvrige virkemidler i pesticidindsatsen i Grøn Vækst pr. 15.

februar 2011

Tabel 1. Virkemidler under Kontrol styregruppen (Formand for gruppen: Plantedir.)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 15. februar 2011

myndighed

1.Indberetningspligt af sprøj- Plantedir.Der er vedtaget lovforslag den 17. decembertejournaler2009. Bekendtgørelse er udstedt den 20. juli2010. Indberetningspligten er senest den 31.marts 2012 for jordbrugerens pesticidforbrug idyrkningssæsonen 2010-2011.2.Kontrol/syn af sprøjteudstyr Plantedir.Der blev i foråret 2010 nedsat en arbejdsgruppeunder ledelse af Plantedirektoratet, der har ud-arbejdet en rapport omhandlende mulighedernefor etablering af et synssystem i Danmark.Det er i 2011 besluttet, at Miljøministeriet over-tager Fødevareministeriets opgave med henblikpå at indføre regler om syn af sprøjter. Reglerne
forventes at være på plads inden fristen den 26.november 2011, som anført i Rammedirektivetfor bæredygtig anvendelse af pesticider.3.Enstrenget pesticidkontrolinkl. ulovlig import og be-slaglæggelsePlantedir.Den hidtidige indsats i Plantedirektoratet fort-sætter. Den består af kontrol medopbevaring
og besiddelse af pesticider samt regler omudarbejdelse af sprøjtejournaler. Fra 2010blev den én-strengede pesticidkontrol udvi-det med kontrol af reglerne om vaske- ogpåfyldningspladser samt uddannelseskravetved brug af plantebeskyttelsesmidler.Kontrollen gennemføres som uanmeldtekontrolbesøg på minimum 670 virksomhe-der årligt. Med udgangspunkt i virksomhe-dens sprøjtejournal kontrolleres om de an-vendte midler er godkendt til afgrøden ogom midlet er anvendt i den tilladte dosering.Derudover undersøges det, om der på virk-somheden er anvendt udenlandske plante-beskyttelsesmidler eller forbudte danskemidler, herunder midler der tidligere har væ-ret godkendte i Danmark. Denne kontrolforetages dels som gennemgang af sprøjte-journal og dels som gennemgang af opbe-varede plantebeskyttelsesmidler.
4.
Kontrol af restkoncentratio-ner i fødevarer/foder
Fødevarest. Der vil i forbindelse med Grøn Vækst ske enog Plante-øget kontrol af pesticidrester i fødevarer, herun-dir.der prioriteres at få flere stoffer med i analyse-programmet og øge antallet af prøver.Miljømin.og Plante-dir.Krav om udlægning af 25 meter sprøjtefri be-skyttelseszoner om vandindvindingsanlæg ind-går i det såkaldte Grøn Vækst samlelovsforslag.Miljøministeren forventes at fremsætte lovfors-laget i folketinget i løbet af foråret 2011.Når kravet er gældende vil Plantedirektoratetvaretage kontrolindsatsen med jordbrugeresoverholdelse af kravet.
5.
Etablering og kontrol af 25m beskyttelseszoner omvandindvindingsanlæg
2
Tabel 2. Virkemidler under IPM styregruppen (formand for gruppen: Fødevareerhverv)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 15. februar 2011

myndighed

1.Rådgivning om integreretFødevare-Videncentret for Landbrug er projektholder,plantebeskyttelse i land-Erhvervtilsagnet er givet i starten af juli 2010. Projektetbrugeter sat i gang i næsten fuld skala i 2010, dvs.med rådgivning om integreret plantebeskyttel-se på ca. 440 landbrug. En stor del af jordbru-gerens omkostning til rådgivningen finansieresvia projektet.2.Rådgivning om integreretplantebeskyttelse i gartneriog frugtavlFødevare-ErhvervVidencentret for Landbrug er projektholder.Der er givet tilsagn til projektet i starten af juli2010.Fødevarestyrelsen har del i projekterne vedr.de 2-årige IPM rådgivningsforløb hos produ-center af frugt og grønt. Der skal sættes fokuspå restindhold i fødevarer, herunder vil derblive udtaget prøver til analyse for pesticidre-ster i de bedrifter, der deltager i rådgivnings-forløbene.3.Syv demonstrationsjord-brug - Integreret plantebe-skyttelse.Fødevare-ErhvervVidencentret for Landbrug er projektholder,tilsagnet er givet i starten af juli. Der er udvalgti alt 7 demonstrationsejendomme, som skalafprøve en række af principperne for integreretplantebeskyttelse.Fødevarestyrelsen har del i det ene demon-strationsbrug, der producerer frugt. Der skalsættes fokus på restindhold i fødevarer, her-under vil der blive udtaget prøver til analysefor pesticidrester i demonstrationsbruget.Der vil i 2011 blive iværksat et projekt medhenblik på at eksisterende afgrødespecifikkevejledninger bliver opdateret med nyeste videninden for integreret plantebeskyttelse. Projek-tet er finansieret i årene 2011, 2013 of 2015.Miljøstyrelsen har i 2010 indgået kontrakt omet et-årig projekt med henblik på at få udarbej-det en udredning om eksisterende og muligemoniterings og varslingssystemer. Dette medhenblik på at få afklaret for hvilke skadevolde-re og afgrøder der bør udvikles monitering ogvarslingssystemer med de midler der er afsatmed Grøn Vækst aftalen.Dette projekt vil blive fulgt op af et antal forsk-ningsprojekter, der vil løbe frem til 2015.Projektperioden løber frem til efteråret 2011
4.
Afgrødespecifikke vejled-ninger
Miljøstyrel-sen
5.
Monitering og varslingssy-stemer
Miljøstyrel-sen
3
med del-leverancer i løbet af perioden, medhenblik på at der kan udpeges relevante em-ner til iværksættelse af forskningsprojekter iløbet af 2011.6.Pointsystem for pesticiderMiljøstyrel-senDenne indsats vil blive iværksat så snart lovom pesticidafgift er sendt i høring. Pointsyste-met vil kunne tages i brug samtidig med at dennye pesticidafgift træder i kraft.Der er tale om et system med hvilket vi letterjordbrugerens mulighed for at se hvilke pesti-cider der er mindst belastende, da afgiftensstørrelse nok kommer til at indgå i prisen, menslutprisen på pesticidet vil ikke nødvendigvisfortælle jordbrugeren hvilket pesticid der udgørden laveste belastning og som han/hun derforbør vælge.
Tabel 3. Virkemidler under styregruppen for godkendelse af pesticider og for særlig indsats vedr.alternative pesticider (formand for gruppen: Miljøstyrelsen)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 15. februar 2011

myndighed

1.Restriktiv godkendelses-Miljøstyrel-Målet er fortsat at styrke en national godken-ordningsendelsesordning og medvirke til risikovurderingaf nye aktivstoffer og deres restindhold. Der ermed Grøn Vækst aftalen sket en øget finansie-ring af indsatsen i forhold til tidligere. Målet erat sagsbehandlingstiden på indkomne ansøg-ninger reduceres fra tidligere 2 år til 1 år.Der arbejdes på at lette den administrativesagsgang ved etablering af et digitalt system.2.Øget indsats for alternative Miljøstyrel-Der er pr. 1. april ansat en medarbejder i Mil-pesticidersenjøstyrelsen, som skal varetage dette område.Der er den 19. august 2010 afholdt et kick-offseminar med deltagelse af alle interessenter.Der er i løbet af 2010 godkendt i alt tre plante-beskyttelsesmidler hørende til kategorien al-ternative plantebeskyttelsesmidler.Der er endvidere modtaget en ansøgning omgodkendelse af et feromon til brug i frugtavl(insekt-duftstof). Der er nedsat en faglig følge-gruppe for arbejdet under dette initiativ.En tilskudsbekendtgørelse er under udarbej-delse. Når denne er trådt i kraft vil ansøgerekunne indsende ansøgninger om medfinansie-ring af data, der måtte mangle for at kunneindsende komplette ansøgninger om godken-delse af alternative plantebeskyttelsesmidler.
4
Tabel 4. Virkemidler under styregruppen for vand (formand for gruppen: Miljøstyrelsen)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 15. februar 2011

myndighed

1.Varslingssystemet forMiljøstyrelsen Miljøstyrelsen indgik den 26. marts 2010 kon-grundvandtrakt med GEUS og DJF om videreførelsen afvarslingssystemet for grundvand for perioden2010-1015.Der vil i 2011 blive iværksat et projekt medhenblik på at undersøge muligheden for atanvende drænvandsdata fra varslingssyste-met i risikovurderingen i godkendelsesordnin-gen.
Tabel 5. Virkemidler under styregruppen for pesticidafgift (formand for gruppen: Skatteministeriet/Miljøstyrelsen)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 15. februar 2011

myndighed

1.Udarbejdelsen af nyt pesti- Miljøstyrel-Der blev i forbindelse med Grøn Vækst aftalencidafgiftssystemsen/nedsat en interministeriel arbejdsgruppe forSkattemin.pesticidafgiften. Denne har afholdt en rækkemøder med henblik på at udarbejde lovgrund-laget for en justering af pesticidafgiften. Dettemed henblik på at pålægge de miljø- og sund-hedsmæssigt mest belastende pesticider denhøjeste afgift uden at der dermed sker en ud-flagning af visse højværdi- eller specialafgrø-der.Skatteministeren vil sende lovforslaget i høringforud for fremsættelse af lovforslaget.
5
Tabel 6. Virkemidler under styregruppen for informationskampagner (formand for gruppen: Miljøsty-relsen)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 15. februar 2010

myndighed

1.InformationskampagnerMiljøstyrelsen Der er afsat midler til informationskampagner ioverfor haveejere2011 og i 2013. Der er valgt en konsulent, derskal gennemføre kampagnen i foråret 2011.Den overordnede målsætning for kampagnener ikke at fokusere på reduktion i forbruget afpesticider i de private haver. Derimod fokuse-res på få oplyst haveejerne om at der er fleremidler at vælge imellem og at nogle af midler-ne udgøre en mindre miljøbelastning end an-dre. Haveejeren skal altså vælge de mindstbelastende pesticider, de skal bruge de der erfærdigblandede, de skal være opmærksommepå hvor i haven midlerne må anvendes ogvære påpasselige med ikke at anvende forhøje doseringer.2.Informationskampagneroverfor forbrugereFødevarest.Der er afsat midler til særlige informations-kampagner rettet mod forbrugere i 2012 og2014. Derudover er der i årene 2010-2015afsat midler til generel information om pesti-cidrester i fødevarer.
Tabel 7. Virkemidler under styregruppen for bekæmpelsesmiddelforskning. (formand for gruppen:Miljøstyrelsen)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 15. februar 2011

myndighed

1.Iværksættelse og finansie- Miljøstyrelsen Finansiering af det allerede eksisterendering af et antal forsknings-forskningsprogram.projekter.Der blev påbegyndt 9 projekter i 2010. Der erp.t. i alt 27 igangværende projekter. Hvert pro-jekt har en varighed af 2- 3 årProjekterne omhandler overordnet pesticiderseffekt på menneskers sundhed, pesticiderseffekt på miljø og natur samt alternative mu-ligheder for at nedbringe anvendelsen af be-kæmpelsesmidler. Der blev den 27. januar2011 offentliggjort et opslag med indkaldelseaf ansøgninger om støtte til forskningsprojek-ter, der skal påbegyndes i 2011. Dette base-res på en overordnet forskningsstrategi forbekæmpelsesmidler udarbejdet af det rådgi-vende udvalg for bekæmpelsesmiddelforsk-ning med bidrag fra MST.
6
Tabel 8. Virkemidler under styregruppen vedr. skade- og belastningsindikatorer (formand for grup-pen: Miljøstyrelsen)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 15. februar 2015

myndighed

1.Udvikling af indikatorer forMiljøstyrel-Plantedirektoratet har i samarbejde med Miljø-skadevirkninger som følgesenstyrelsen igangsat et 1-årigt projekt med hen-af pesticidanvendelsenblik på at udfærdige en udredning af mulighe-derne for at udvikle en eller flere indikatorer forskadevirkninger som følge af pesticidanven-delsen.Projektet er iværksat i 2010 og afsluttes 30.september 2011.2.Udvikling af indikator forMiljøstyrel-Så snart der er truffet beslutning om modellenbelastninger som følge afsenfor den nye pesticidafgift, vil de oplysninger ompesticidanvendelsen, be-pesticidernes egenskaber, der indgår i afgifts-lastningsomfanget.modellen, blive inddraget i pesticidindikatorenbelastningsomfang.
Tabel 9. Virkemidler under styregruppen for uddannelse (formand for gruppen: Miljøstyrelsen)

Nr.

Virkemiddel/Projekt

Ansvarlig

Status pr. 1. september 2010

myndighed

1.Uddannelse af forhandlereMiljøstyrelsen Der indgår i ændringsforslaget tilkemikalieloven som blev fremsatden 27. januar en hjemmel medhvilken Miljøministeren kan udstedespecifikke regler vedr. krav om ud-dannelse/viden hos pesticidforhand-lere. Såfremt loven vedtages plan-lægges der udarbejdet en bekendt-gørelse med de specifikke krav iløbet af 2011.
7