Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
962360_0001.png
962360_0002.png

Notat

Bilag 1 til besvarelse af MPU alm. del spørgsmål 396
Pesticider og GenteknologiJ.nr. MST-001-03624Ref. STMDen 17. februar 2011

Tidslinje for de vigtigste beslutninger og forslag om regulering af godkendelse af glyphosat

i perioden 1999 til 2011

1998/99

Varslingssystemet for pesticider i grundvand (VAP) startes op. Glyphosat indgår som et af de førstestoffer, der testes i VAP med sprøjtning i 1999.

2000

Revurdering af glyphosat afsluttes den 15. september. Miljøstyrelsen vurderer ud fra et omfattendedokumentationsmateriale samt danske feltundersøgelser, at den ansøgte anvendelse af glyphosatikke udgør en uacceptabel risiko for forurening af grundvandet. Der er i afgørelsen også foretageten grundig vurdering af moniteringsresultater fra den danske grundvandsovervågning i form afGRUMO (grundvand generelt) og LOOP (ungt højtliggende grundvand tæt på jordoverfladen). Re-sultatet indgår i konklusionen, at der ikke er uacceptabel risiko for forurening af grundvandet medglyphosat og AMPA for de godkendte anvendelser.

2001

I september 2001 udgives en VAP rapport, der konkluderer, at glyphosat og dets nedbrydningspro-dukt AMPA er påvist i drænvand, der gennem drænrør i ca. en meters dybde strømmer af fra en aftestmarkerne, i koncentrationer over 0,1 mikrogram/liter. Værdien 0,1 mikrogram/liter er den græn-seværdi, der gælder for pesticider og deres nedbrydningsprodukter i grundvand og drikkevand.

2002

Glyphosat tages op til en fornyet vurdering af den mulige udvaskning til grundvandet som følge afresultaterne for drænvandet i VAP.GEUS anbefalede, at resultaterne fra drænvandet i VAP lægges til grund for en forventet nedsiv-ning af glyphosat i grundvandet. Miljøstyrelsen konkluderer på den baggrund, at der er en risiko forforurening af grundvandet med glyphosat i koncentrationer over grænseværdien ved anvendelse afglyphosat på stubmark og et forbud mod anvendelse om efteråret på lerjorde påtænkes.

2003

Miljøstyrelsen sender udkast til afgørelse i partshøring i juni 2003. Det fremgår af udkastet, atglyphosat ikke kan godkendes til anvendelse på stubmarker på lerjorde om efteråret efter 15. sep-tember.Der indkom frem til september 2003 omfattende høringssvar fra en række interessenter. Der blev ihøringssvarene bl.a. argumenteret for, at kvaliteten af drænvand ikke kan sidestilles med kvalitetenaf grundvand. Miljøstyrelsen konstaterede, at der var uenighed om hvordan resultaterne fra vars-lingssystemets drænvand skulle fortolkes, især for stærkt partikelbunde stoffer som glyphosat.

2004

Miljøstyrelsen tog initiativ til et nationalt seminar om potentiel nedsivning af glyphosat, der blev af-holdt 15. september som følge af ovennævnte faglige uenighed. På seminaret blev det konkluderet,
at glyphosat under visse omstændigheder kan transporteres ned i jorden gennem porer og spræk-ker og bevirke, at koncentrationen af glyphosat i drænvand kan overskride grænseværdien for drik-kevand. Det blev samtidig konkluderet, at antallet og størrelsen af porerne aftager med dybden, ogat drænvand i 1 meters dybde har en højere koncentration af glyphosat end vand, der har passeret1-3 meter zonen.

2004

Miljøstyrelsen afslutter den 9. december vurderingen af glyphosat, der får en fornyet godkendelseuden restriktioner.Miljøstyrelsens vurdering var bl.a. baseret på resultaterne fra ovennævnte seminar. Det blev endvi-dere lagt til grund, at resultaterne fra VAP viste, at der i systemets grundvandsinstallationer, dermoniterer på helt ungt grundvand, alene var tale om få sporadiske fund - alle i koncentrationer un-der grænseværdien.

2009

Miljøstyrelsens revurdering af glyphosat efter optagelse af stoffet på Bilag 1 til plantebeskyttelses-middeldirektivet afsluttes med en fornyet godkendelse uden ændringer i forhold til forrige godken-delse for så vidt angår grundvand.I perioden siden den forrige godkendelse i 2004 er der kommet supplerende resultater fra VAP. Mil-jøstyrelsen vurderede, at disse resultater bekræftede vurderingen i den forrige godkendelse i kraft af,at koncentrationerne i VAP estimeret som årlige gennemsnitskoncentrationer lå væsentligt undergrænseværdien i systemets grundvandsinstallationer i dybder fra 1½ ned til ca. 5 meters dybde. Pådet tidspunkt havde de årlige grundvandsrapporter fra GEUS vist meget få fund af glyphosat overgrænseværdien i forhold til det store antal analyser, så Miljøstyrelsen lagde vægt på resultaternefra det mere intensive VAP.

2010

Den seneste VAP rapport (september 2010) angiver, at der nu foreligger over 1600 analyser påglyphosat i grundvandsinstallationerne i VAP, hvoraf grænseværdien var overskredet i to tilfælde.Miljøstyrelsen vurderer, at den gennemsnitlige årlige koncentration ligger væsentligt under grænse-værdien, hvorfor stoffet ikke tages op til en fornyet vurdering.Rapporten refererer i øvrigt til 5 fund af glyphosat under grænseværdien1i grundvandet under énforsøgsmark i september kort efter de kraftigste regnfald i Varslingssystemets historie. Månedenefter kunne der slet ikke påvises glyphosat i grundvandet under den pågældende forsøgsmark.

2011

Den årlige grundvandsrapport fra GEUS (januar 2011) viser, at der i 2009 er set en stigning med 9fund af glyphosat over grænseværdien i grundvandsovervågningen – så der nu totalt er 18 fundover grænsen ud af de 8400 analyser fra godt 1350 boringer, der er foretaget de sidste 13 år.Årsagen til fundene er ikke fastlagt. På denne baggrund beslutter miljøministeren, at bede Miljøsty-relsen og Naturstyrelsen om at foretage en undersøgelse, der kan fastslå årsagen til fundene afglyphosat i grundvandsprøverne.
Rapporten angiver de 5 fund som liggende under grænseværdien, men som følge af analyseusikkerhed kan nogle afdem have ligget omkring grænseværdien.
1
2