Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
956610_0001.png
956610_0002.png
956610_0003.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-03544Den 11. februar 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 24. januar stilletfølgende spørgsmål nr. 378 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Per Clausen (S).

Spørgsmål nr. 378 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer hun vil tage for at stoppe pesti-ciders forurening af vores grundvand?

Svar

Jeg vil gerne pointere, at langt størsteparten af de pesticidfund der gøres ivores grundvand måles i et niveau under grænseværdien og relativt få fin-des i mængder over grænseværdien. Med undtagelse af 2 stoffer (glypho-sat og dets nedbrydningsprodukt AMPA), har Miljøstyrelsen reageret på allefund af pesticider over grænseværdien ved enten at udfase dem ved forbudmod salg og anvendelse eller stoppe for markedsføring eller ved at læggevæsentlige restriktioner på anvendelsen for at beskytte grundvandet.For så vidt angår fundene af glyphosat og AMPA har jeg nu bedt Miljøsty-relsen om at iværksætte en undersøgelse, der skal redegøre for årsagernetil disse fund i grundvandet. Det er afgørende, at kende årsagerne, for atkunne sætte målrettet ind, såfremt der er et generelt problem. Undersøgel-sen forventes afsluttet sommeren 2011.Først når jeg ved, hvor problemet evt. er opstået, kan jeg vurdere hvilkeefterfølgende skridt der vil være relevante. Det skal ses i lyset af, at der idag ikke findes dokumentation for, at de fund der er gjort af glyphosat i en-kelte grundvandsboringer, specifikt skyldes udvaskning fra private haver,offentlige arealer eller fra jordbruget.Ifald resultatet af undersøgelsen viser, at der er behov for, at der gribes indoverfor anvendelse af glyphosat, vil jeg selvfølgelig straks foranledige, atder bliver taget hånd om problemerne.Med Grøn Vækst aftalen blev det besluttet, at der skulle iværksættes enrække virkemidler på pesticidområdet. Herunder en række virkemidler, dervil være medvirkende til at reducere risikoen for udvaskning af pesticider tilvores grundvand. Jeg nævner her de væsentligste tiltag på området:
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
25 meter brede beskyttelseszonerDet blev med Grøn Vækst aftalen besluttet, at der på arealer med er-hvervsmæssig og offentlig anvendelse skal udlægges 25 m brede beskyt-telseszoner rundt om almene vandforsyningsanlæg.Restriktiv godkendelsesordning og varslingssystemet for grundvandMiljøstyrelsen udfører en grundig vurdering af risikoen for forurening afgrundvandet for alle ansøgte anvendelsesområder af pesticider. Der givesikke godkendelse, såfremt der er risiko for en overskridelse af grænsevær-dien for grundvand.Som en ekstra sikkerhed testes godkendte pesticider i varslingssystemet forudvaskning af pesticider til grundvand (VAP), der under realistiske betingel-ser ved landbrugsmæssig anvendelse af pesticider følger stoffernes trans-port ned gennem jorden. Såfremt det mod forventning viser sig, at et god-kendt stof kan udgøre en risiko for grundvandet, kan der hurtigt gribes indmed forbud eller restriktioner på anvendelsen.Det blev med Grøn Vækst besluttet at øge bevillingen både til den restrikti-ve godkendelsesordning og til varslingssystemet.PesticidafgiftMed Grøn Vækst aftalen blev det besluttet at indføre en differentieret pesti-cidafgift, som pålægger de pesticider, der udgør den største miljøbelastningen højere afgift og de mindst belastende en lavere afgift. En af de faktorerder indgår i beregningen af afgiften er pesticidets risiko for udvaskning tilgrundvandet. Skatteministeren vil sende lovforslaget i høring inden frem-sættelse.PunktkildeforureningFor at reducere risikoen for punktkildeforurening blev der i 2009 og 2010indført regler om påfyldning og vask af pesticidsprøjter. Dette skete på bag-grund af, at det har vist sig, at der i forbindelse med, at jordbrugere tidligerehar påfyldt og vasket deres sprøjter direkte på jorden eller på utilstrækkeligtbeskyttede vaskepladser, er sket en nedsivning af rester af pesticider tilgrundvandet. Nu er der indført regler, der sikrer, at denne form for punktkil-deforurening ikke finder sted i fremtiden.Endvidere bliver der i 2011 udarbejdet et regelsæt vedr. syn af sprøjter. Derer behov for jævnlige syn af sprøjter for at sikre, at sprøjterne altid er tætteog velfungerende og dermed ikke giver anledning til punktkildeforureningeller overdosering.Ulovlig import af pesticiderEndvidere er der med Grøn Vækst aftalen afsat flere midler til at gennemfø-re kontrol med ulovlig import af pesticider – fx af pesticider som ikke er god-kendt i Danmark på grund af deres risiko for udvaskning til grundvandet.Der er således etableret et samarbejde mellem Plantedirektoratet, Skat ogMiljøstyrelsen med henblik på at komme den ulovlige import til livs.
2
Informationskampagne overfor haveejereI løbet af foråret 2011 gennemfører Miljøstyrelsen en landsdækkende in-formationskampagne rettet mod private haveejere. Det sker ikke alene medhenblik på at få reduceret pesticidforbruget, men i lige så høj grad for atsikre, at haveejerne bliver bekendt med, at når de vælger pesticider, kan derent faktisk vælge nogle produkter, som er mindre miljøbelastende end an-dre. Kampagnen fokuserer også på, at man skal bruge pesticiderne korrektog altid følge brugsanvisningen, så der ikke sker overdosering eller på an-den måde forkert anvendelse.Forhandlere af pesticiderMed det lovforslag om ændring af kemikalieloven, som blev førstebehandleti folketinget den 4. februar, ønsker jeg at indføre en hjemmel til at udstederegler for hvilke kompetencer forhandlere af pesticider skal have. De skalvære i stand til at vejlede både den garvede jordbruger og den private ha-veejer i bl.a. det bedste valg af pesticider, korrekt anvendelse og om derisici der opstår ved forkert anvendelse.Samlet set synes jeg, at vi i Danmark indfører en lang række initiativer, somer væsentlige for at beskytte vores grundvand mod pesticider.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
3