Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
956105_0001.png
956105_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-03459Den 10. februar 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 31. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 368 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

Spørgsmål nr. 368 (alm. del)

Vil ministeren i forlængelse af sin besvarelse af MPU alm. del spørgsmål213 og pressemeddelelse af 23. december 2010 om drøftelserne med denaustralske miljøminister oplyse status for den globale kortlægning af POPlagrene samt det dansk australske initiativ under Stockholm og Baselkon-ventionen, herunder tidshorisont for, hvornår et eventuelt forslag kan frem-sættes?

Svar

Med hensyn til status på den globale kortlægning af persistente organiskemiljøgifte (POP) lagre, har jeg forespurgt Miljøstyrelsen, der har oplyst føl-gende:”Lige før jul fik Miljøstyrelsen lavet en første foreløbig kortlægning af POP-lagre globalt. Kortlægningen dækkede 75 af de i alt 123 lande, der harfremsendt deres Nationale Implementerings Planer (NIP) til Stockholm-konventionens sekretariat. I den første fase blev det prioriteret at screeneNIP’er fra:Asien og OceanienAfrikas største lande, mens en række lande med meget lav økono-misk aktivitet ikke er medtagetSyd- og Mellemamerika ogDe største lande i CaribienDet forventes, at de resterende lande, herunder i-landene screenes i fase 2.De forskellige POP’s er opdelt i grupper med HCB, PCB og forældede pe-sticider.Ud fra den første foreløbige screening, er det kun Kina og Japan, der harHCB lagre af en vis størrelse. Kina har et lager på 60-70 tons, mens Japan i2005 har oplyst at de har et lager på 1809 tons. Kina har desuden oplyst atde er startet på at udarbejde en handlingsplan for destruktion af alle deresPOP-lagre.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Resultatet af fase 1 screeningen udgør et meget usikkert overslag, og dermå tages forbehold for screeningens præcision, især af følgende årsager:Oplysningerne i NIP'erne kan for nogles vedkommende være foræl-dedeDer kan, siden deres udarbejdelse, være foretaget oprydning og de-struktion af POP-lagre nævnt i NIP'erne.Der kan være udført mere detaljerede kortlægninger af POP-lagresiden NIP'ernes udgivelse, med bedre opgørelser af lagrene.Oplysningerne i NIP’erne kan være ufuldstændige og eksempelviskun nævne de kendte lagre baseret på ufuldstændige kortlægninger.Det vil ofte kræve en mere indgående analyse, at vurdere kvalitetenaf opgørelserne nærmere.Pga. tidsbegrænsning ved gennemgang af de ofte komplekse rap-porter, er der ikke fuld sikkerhed for, at alle oplysninger om POP-lagre og tal herfor, gemt i teksten eller i dårligt strukturerede rappor-ter, kunne findes.Miljøstyrelsen har netop igangsat anden fase, hvor nyere rapporterede op-lysninger eftersøges, og hvor der ligeledes søges oplysninger for de mangelande, der p.t. ikke er søgt oplysninger om, jf. ovenstående.Det forventes, at der kan ligge et mere præcist billede af de globale POP-lagre, og herunder en kortlægning af, hvilke initiativer der er taget for de-struktion af disse indenfor de næste 6-8 måneder.”Jeg vil, på baggrund af Miljøstyrelsens kortlægning, tage stilling til hvilkeinternationale initiativer, der er grundlag for og tidsperspektivet herfor, nården endelige kortlægning foreligger.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2