Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
954772_0001.png
954772_0002.png
9. februar 2011Besvarelse af miljø- og planlægningsudvalgsspørgsmål nr. 366 stillet af folketingsmedlemKarsten Hønge, SF.

Spørgsmål nr. 366:

”Vil ministeren oplyse i hvilke andre lande dette isoleringsmateriale, som Ardo havdeplanlagt at benytte i opførelsen af et nyt højlager, er henholdsvis lovligt og ulovligt.”

Svar:

Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministerietsbesvarelse.Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”Isoleringsmaterialet PIR (polyisocyanurat) er et skumbaseret isoleringsmateriale. PIR erikke et entydigt defineret isoleringsmateriale. Materialet indeholder forskellige kemiskebindinger, og forholdet mellem disse bindinger kan variere. Materialet er brændbart, ogde nærmere brandmæssige egenskaber ved PIR afhænger af forholdet mellem dissebindinger.Ardo A/S havde planlagt at anvende PIR som isoleringsmateriale i forbindelse med enpåtænkt opførelse af et frosthøjlager i Nyborg.På baggrund af isoleringsmaterialets brandmæssige egenskaber har Beredskabsstyrelsentruffet afgørelse om, at isoleringsmaterialet PIR i givet fald skal beklædes med enbygningsdel af ubrændbart materiale, som kan modstå brand i op til 60 minutter. Pådenne måde vil isoleringsmaterialet ikke umiddelbart medvirke til brandudvikling,brandspredning eller at en brand forløber over en længere periode. Beredskabsstyrelsenhar således ikke truffet afgørelse om, at isoleringsmaterialet PIR skulle være ulovligt atanvende i forbindelse med den påtænkte opførelse af et højlager i Nyborg.Ifølge oplysninger fra den norske Beredskabsstyrelse (DSB) og den svenskeBeredskabsstyrelse (MSB), som er de lande Danmark oftest sammenligner sig med, erder ikke detaljerede regler for opførelse af højlagre, herunder frosthøjlagre.Beredskabsstyrelsen forstår de nordiske oplysninger således, at anvendelsen af PIR beror
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. I en sådan konkret vurdering indgårmange parametre, såsom typen af PIR, brandbelastning, brandsektionernes konstruktion,størrelse og højde, brandtekniske installationer, hvordan PIR indgår i den samledebygningskonstruktion m.v.Når man sammenligner brandlovgivningen for (frost)højlagre i Danmark med andreeuropæiske lande, er det derfor ikke tilstrækkeligt at se på et enkelt element i byggeriet.Beredskabsstyrelsen skal i øvrigt bemærke, at anvendelse af PIR ikke er underlagt EU-regulering.”Jeg kan henholde mig til det, Beredskabsstyrelsen har oplyst.
Side 2/2