Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
954768_0001.png
954768_0002.png
9. februar 2011Besvarelse af miljø- og planlægningsudvalgsspørgsmål nr. 365 stillet af folketingsmedlemKarsten Hønge, SF.

Spørgsmål nr. 365:

”En virksomhed i Nyborg, Ardo, har, jf. Fyens Stiftstidede den 7. januar 2011, fået afslag påat kunne opføre et nyt højlager, da det isoleringsmateriale de ville have brugt ikke er tilladt iDanmark. Det vil ifølge Fyens Stiftstidende få den konsekvens, at Ardo må afskedige 70medarbejdere i Danmark (se i øvrigt artikel i Fyens Stiftstidende den 22. februar 2010vedrørende det planlagte byggeri af højlagret). Vil ministeren oplyse, hvad baggrunden erfor, at isoleringsmaterialet ikke er godkendt i Danmark?”

Svar:

Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministerietsbesvarelse.Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”Ardo A/S har bedt Beredskabsstyrelsen om at tage stilling til et brandsikringskonceptangående et automatiseret frosthøjlager, som påtænkes opført i Nyborg. Der er ikkefremsendt ansøgning om godkendelse af et konkret byggeprojekt, ogBeredskabsstyrelsen har således ikke givet afslag på en ansøgning om opførelse af etsådant frosthøjlager.Beredskabsstyrelsen har vurderet indholdet af det fremsendte brandsikringskoncept,herunder materialer og konstruktionstype, og finder, at det fremsendtebrandsikringskoncept på nogle punkter ikke vil kunne godkendes, herunder vedrørendeden foreslåede brug af isoleringsmaterialet PIR.PIR (polyisocyanurat) er et skumbaseret isoleringsmateriale, som er brændbart.Beredskabsstyrelsen har ikke truffet afgørelse om, at PIR ikke kan anvendes vedopførelse af frosthøjlagre. PIR kan anvendes i vægge, hvis det eksempelvis er beklædtpå begge sider med en bygningsdel af ubrændbart materiale, som kan modstå brand i optil 60 minutter. Herved ville anvendelsen af isoleringsmaterialet kunne opfylde de
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
brandsikkerhedsmæssige krav, som beskrives i Beredskabsstyrelsens vejledning omhøjlagre, herunder frosthøjlagre.Højlagre, herunder frosthøjlagre, er omfattet af beredskabslovgivningen, fordi der erstørre risiko for hurtig brandudvikling, brandudvikling til meget store effekter,længerevarende brandforløb og ofte vanskelige indsatsforhold forbundet hermed. Derforgælder der en række ”særlige” krav vedrørende brandsikkerhed angående brand- ogeksplosionsfarlige virksomheder, herunder højlagre.Beredskabsstyrelsen har i den omhandlede sag set på, om den måde,isoleringsmaterialet PIR indgår i det af Ardo påtænkte højlagerprojekt, opfylder de krav,der af brandsikkerhedsmæssige årsager stilles til bygningsdele. Beredskabsstyrelsen harvurderet, at dette ikke er tilfældet. Isoleringsmaterialet PIR skulle ifølge det påtænktehøjlagerprojekt benyttes i paneler, som ikke beklædes med en bygningsdel afubrændbart materiale, som kan modstå brand i op til 60 minutter. På den baggrund harBeredskabsstyrelsen vurderet, at der er betydelig risiko for, at isoleringsmaterialet itilfælde af brand kan medvirke til udbredelse af denne.”Jeg kan henholde mig til det, Beredskabsstyrelsen har oplyst, og kan i øvrigt henvise til mitsvar på MPU alm.del-spm. 366 for så vidt angår isoleringsmaterialet PIR.
Side 2/2