Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
957291_0001.png
957291_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
14. februar 2011

Besvarelse af spørgsmål 364 alm. del stillet af Miljø- og Planlæg-

ningsudvalget den 18. januar 2011 efter ønske fra Mette Gjerskov

(S).

Spørgsmål:

Vil ministeren forklare, hvorfor regeringen endnu ikke har udarbejdet enhandlingsplan for at få PCB ud af danske bygninger, når nationale hand-lingsplaner for længst er udarbejdet i Norge, (planen var klar allerede forfem år siden i Norge), Tyskland og Sverige?

Svar:

Vores nabolande har fokuseret på forskellige problemstillinger i relationtil PCB.Samtlige vores nabolande har i lighed med Danmark igennem en årrækkehaft retningslinjer for, hvordan PCB-holdigt byggeaffald skal håndteres.Sverige har som det eneste af vores nabolande siden 2007 opstillet kravom, at ejeren af en bygning skal undersøge, hvor der kan være anvendtPCB i fugemasse eller gulvmasse og at fuger og gulvmasse, der indehol-der 500 mg PCB/kg skal fjernes senest i 2014 eller 2016.Den svenske ordning omfatter ikke krav om måling af PCB i indeluften,og hverken de svenske eller de norske sundhedsmyndigheder har opstilletaktionsværdier for PCB i indeluften.Tyskland og Schweiz har opstillet aktionsværdier for PCB-indhold i inde-luften. De danske sundhedsmyndigheder har i forbindelse med offentlig-gørelsen af Miljøstyrelsens undersøgelse om PCB i indeluften i 10 danskebygninger i 2009 opstillet aktionsværdier for PCB indhold i indeluften,der svarer til de tyske værdier.I Danmark såvel som vores nabolande gælder det, at det er den enkeltebygningsejer, der er ansvarlig for at gennemføre målinger og renovering,mens de statslige myndigheder udarbejder de nødvendige retningslinierog vejledninger for korrekt måling og renovering.Det er vigtigt, at bygningsejeren har klare anvisninger og vejledninger til,hvordan PCB håndteres. De relevante myndigheder har udarbejdet etPCB faktaark med vejledning til borgere, kommuner og virksomheder omhåndtering af PCB i indeluft, arbejdsmiljø og affald. Faktaarket opdateresi takt med, at der foreligger ny viden fra de udredninger myndighederne,
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
har igangsat inden for deres respektive ansvarsområder. For uddybning afde initiativer, de involverede ministerier har taget siden 2009, kan jeghenvise til min besvarelse af Boligudvalgets spørgsmål 360 alm. del.Regeringen planlægger at offentliggøre en samlet handlingsplan for PCBi foråret 2011. Handlingsplanen bygger videre på de initiativer, de invol-verede myndigheder allerede har igangsat.