Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
955500_0001.png
955500_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-03355Den 9. februar 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 18. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 355 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål nr. 355 (alm. del)

Hvad vil ministeren gøre ved, at PCB-holdigt byggeaffald genbruges i andrebyggerier?

Svar

Reglerne om PCB-affald findes i miljøbeskyttelsesloven og i affaldsbe-kendtgørelsen, deponeringsbekendtgørelsen og Europa-Parlamentets ogRådets forordning (EF) nr. 850/2004 af 29. april 2004 om persistente orga-niske miljøgifte og om ændring af direktiv 79/117/EØF, den såkaldte POP-forordning. Genanvendelse af sorteret, uforurenet og forarbejdet bygge- oganlægsaffald reguleres i restproduktbekendtgørelsen.Efter affaldsbekendtgørelsen skal affaldsproducerende virksomheder sikre,at byggeaffaldet sorteres, således at PCB-holdige fuger og termoruder sor-teres fra med henblik på destruktion på et særligt anlæg, der har tilladelse tildet (Kommunekemi) eller deponering. Der må således ikke ske genanven-delse af PCB-holdigt affald.Medlemmer af Dansk Byggeri, der står for renovering eller nedrivning afbygninger, er desuden bundet af ”Brancheaftale om selektiv nedbrydningmv.”.Tilsynet med byggeaffaldet, herunder at det PCB-holdige affald sorteres fra,føres af kommunen.Det udsorterede, uforurenede beton, tegl og sten, kan bruges i stedet forråstoffer i forskellige former for bygge- og anlægsarbejder (opfyld i forbin-delse med byggeri af veje, fundamenter mv.).Forinden skal det være forbehandlet på et godkendt genanvendelsesanlæg,så materialerne er egnede som fyldmateriale. Dette arbejde foregår efterretningslinjerne i virksomhedens miljøgodkendelse, der er meddelt eftermiljøbeskyttelseslovens kap. 5.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Tilsynet med forarbejdningen på genanvendelsesanlægget foretages afkommunen.Sorteret, uforurenet, og nedknust byggeaffald kan genanvendes, uden sær-lig tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven. Denne genanvendelse reguleres irestproduktbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1662 af 21. december2010 om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejderog om anvendelse af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald). Som enhjælp til kommunernes kontrol omfatter denne regulering en anmeldepligt.Entreprenøren (bygherren) for det bygge- eller anlægsprojekt, hvori rest-produkterne indgår, skal anmelde projektet til kommunen med oplysningom, hvilke materialer og mængder, der er tale om, hvor og hvornår de skalanvendelsen etc.Jeg har naturligvis fokus på PCB problemerne i det danske bygge- og an-lægsaffald. Derfor er problemstillingen også en del af min affaldsstrategi frasommeren 2010.Affaldsstrategi 2010 sætter fokus på kvalitet i genanvendelsen af bygge-anlægsaffald – herunder affald, der er forurenet med PCB. Miljøstyrelsenhar startet dette arbejde og har i efteråret haft en række opstartsmøder medrelevante parter. Der er i den sammenhæng planlagt en udredning af, hvor-dan forurenende stoffer i byggeaffald kan undgås. På baggrund af udred-ningen, vil der blive fastsat behandlingskrav til bygge- og anlægsaffald. Detbetyder, at der kan blive fastsat krav om, at visse ældre bygninger skal vur-deres inden nedrivning. Miljøstyrelsen vil som det første igangsætte arbej-det med en landsdækkende grænseværdi for, hvornår indholdet af PCB ibyggeaffald er så lav, at det kan anses for at være uforurenet. Grænsevær-dien skal være med til at sikre, at der ikke sker en genanvendelse af bygge-og anlægsaffald, der indeholder PCB og dermed ikke er uforurenet.Regeringen er af den opfattelse, at PCB-problematikken skal tages megetalvorligt, og vi undersøger i øjeblikket, om der er behov for at supplere deinitiativer, der allerede er besluttet, med yderlige tiltag.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2