Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
Sundhedsstyrelsen
Center for ForebyggelseIslands Brygge 67DK-2300 København ST +45 7222 7400F +45 7222 7411M[email protected]Wwww.sst.dk
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgDato: 7. februar 2011Sagsbeh.: shhSags nr.: 7-302-01-9/51Dok. svar SUU spm 328
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har den 12. januar 2011 stillet føl-gende spørgsmål nr. 328 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, somhermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).Spørgsmål nr.: 328”Vil ministeren kommentere overlæge på afdelingen for Arbejdsmedicin ogFolkesundhed i Færøernes sygehusvæsen Pál Weihes udtalelse tilVidenskab.dk den 6. december 2010: ”Vi kan spotte skadelige effekter vedlavere og lavere doser. Det skulle ikke undre mig, hvis det viser sig, at der sletikke findes en nedre grænse for kviksølvs giftighed” og vil ministeren på denbaggrund bede Sundhedsstyrelsen om at igangsætte et udredningsarbejdemed det formål at revurdere den nedre kviksølvgrænse?”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet nedenstående udta-lelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til:”Da befolkningens udsættelse for kviksølv især sker via maden, har Sund-hedsstyrelsen bedt om en udtalelse fra Fødevarestyrelsen.Bidrag fra Fødevarestyrelsen:”Det er vigtigt at præcisere, at kviksølv i fødevarer forekommer som to forskel-lige kemiske forbindelser, der har forskellig giftighed. Kviksølv er overvejendebundet organisk som methylkviksølv i fisk og nogle skaldyr, hvorimod det iandre fødevarer overvejende findes som uorganisk kviksølv, som er mindregiftigt.JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives and Contaminants underWHO) vurderede uorganisk kviksølv sidste gang i 2010 og nedsatte da dettolerable indtag per uge fra 5 �g/kg kropsvægt til 4 �g/kg kropsvægt. Flere afJECFA’s vurderinger bygger på de samme undersøgelser, og den lille forskelskyldes, at der blev anvendt forskellige metoder ved beregningen.På videnskab.dk refererer overlæge på afdelingen for Arbejdsmedicin og Fol-kesundhed i Færøernes sygehusvæsen Pál Weihe til de studier, som han hardeltaget i på Færøerne. Her kommer det væsentligste indtag af kviksølv frahvalprodukter, hvor kviksølv overvejende findes som methylkviksølv. I artiklenpå videnskab.dk er det ikke helt klart, om grænseværdierne skal forstås somgrænser for, hvad der må være i fødevarerne, eller om det er grænser for det
Side 2
samlede indtag af kviksølv. I det følgende er det antaget, at det er indtags-grænser, der refereres til.JECFA ( Joint Expert Committee on Food Additives and Contaminants underWHO) har i 2004 fastsat en øvre grænse for det ugentlige indtag afmethylkviksølv igennem hele livet på 1,6 �g/kg kropsvægt, og det er dermedden værdi, der stilles til diskussion i artiklen. Baggrunden for JECFA’s grænseer dels de undersøgelser af færøske børn, der er gennemført af blandt andrePál Weihe og Philippe Grandjean og dels en undersøgelse fra Seychellerne,hvor der ikke blev fundet så markante effekter. JECFA har dermed alleredevurderet en del af undersøgelserne fra Færøerne, men der er siden kommetnye studier i denne befolkningsgruppe, som det vil være godt at få inddraget ien ny vurdering.Som det nævnes i artiklen på Videnskab.dk har også USA’s miljøstyrelse (USEPA) vurderet methylkviksølv og er kommet frem til en ugentlig indtagsgrænsepå 0,7 �g/kg kropsvægt. US EPA har taget udgangspunkt i de samme under-søgelser som WHO, men har anvendt andre faktorer for at ekstrapolere fra deindtag der har vist effekter i den lille gruppe forsøgspersoner til hvad hele be-folkningen må forventes at kunne tåle.Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet (EFSA) vurderede kviksølv i2004, men valgte ikke at tage stilling til indtagsgrænsen fastsat af JECFA,hvilket er usædvanligt. Med henblik på fremkomsten af nye data, og den for-skel der er i vurderingerne fra JECFA og US EPA, er der behov for at EFSAogså vurderer indtagsgrænserne for methylkviksølv. ”Sundhedsstyrelsen har ved kontakt til WHO januar 2011 fået oplyst, at JECFAved en revurdering af methylkviksølv i 2006 ikke fandt anledning til at ændreden øvre grænse for det ugentlige indtag af methylkviksølv igennem hele livetpå 1,6 �g/kg kropsvægt, som JECFA tidligere var kommet frem til. WHO oply-ste endvidere, at de ikke aktuelt havde planer om at revurdere kviksølv, da detikke var så længe siden, at kviksølv sidst var blevet vurderet.Sundhedsstyrelsen er opmærksom på, at der siden 2006 er publiceret yderli-gere resultater af undersøgelser af helbredsskadelige effekter af kviksølv,særligt ved udsættelse af fostre for kviksølv, som peger på skadelige effekteraf methylkviksølv ved lavere niveauer af methylkviksølv, end man tidligere harregnet med.”
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Steen Hartvig Hansen