Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
974146_0001.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
Dato: 23. marts 2011Enhed: SISSagsbeh.: kuSags nr.: 7-307-40-25/1
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har den 3. januar 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 316(alm.del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares endeligt. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF).

Spørgsmål nr. 316:

”Vil regeringen tilkendegive overfor den tyske regering, at det er uacceptabelt at opbevare store mængderradioaktivt affald på en placering, hvor et uheld kan føre til omfattende forurening af Østersøen eller gøre detumuligt at sælge fisk fanget i Østersøen, jf. omtalen i Politiken den 29. december 2010 ”Atomaffald truerdansk havmiljø”?”

Svar:

Jeg har bedt de nukleare tilsynsmyndigheder (Sundhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen) om at tagekontakt til de tyske myndigheder med henblik på at få en fuldt opdateret oversigt over status foropbevaringen af radioaktivt affald og brugt brændsel på anlægget i Lubmin på den tyske østersøkyst og omde fremtidige planer herfor, herunder om der foreligger planer for modtagelse af radioaktivt affald og brugtbrændsel fra andre tyske anlæg i væsentlig omfang.De nukleare tilsynsmyndigheder har modtaget svar fra de tyske myndigheder, og jeg kan henvise til minebesvarelser af spørgsmål 317, 318, 319 og 320 (alm.del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalgden 3. januar 2011.De nukleare tilsynsmyndigheder har i tillæg hertil oplyst overfor mig, at det er deres vurdering, at krav ogsikkerhed i forbindelse med opbevaring af radioaktivt affald og brugt brændsel på anlægget i Lubmin på dentyske østersøkyst er i overensstemmelse med internationale standarder og anbefalinger (IAEA SafetyStandards). Ligeledes vurderes det, at anlægget lever op til bestemmelserne og kravene i EU’sstrålebeskyttelsesdirektiv, der også ligger til grund for de danske tilsynsmyndigheders bestemmelser og kravtil Dansk Dekommissionering, der er ansvarlig for det danske anlæg til opbevaring af radioaktivt affald påRisø-halvøen ved Roskilde.De nukleare tilsynsmyndigheder har endeligt oplyst, at de planlægger at besøge opbevaringsanlægget iLubmin sammen med de tyske tilsynsmyndigheder med henblik på at få et mere detaljeret kendskab tilanlægget og driften heraf.På denne baggrund finder jeg ikke behov for at rette henvendelse til den tyske regering.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Kaare Ulbak