Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
942363_0001.png
Miljø- og Planlægningsudvalget
København, den 12. januar 2011Sagsnr.: 8312Dok.nr.: 182483
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 20. december 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 311 (MPU alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål 311:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan myndighederne ville reagere overfor enfødevarevirksomhed, hvis der blev fundet levende snegle og salamandere i råvarerne,ligesom der findes i drikkevandstanke?”.

Svar:

Fødevarevirksomheder, der modtager uforarbejdede vegetabilske råvarer eventueltdirekte fra producenten, vil af og til være ude for, at der i visse råvarer naturligt kanforekomme snegle, insekter og orme. Dette er i sig selv ikke nok til at gøre råvarenuegnet til menneskeføde, men kan naturligvis være det.Fødevarevirksomheder har således som led i egenkontrollen pligt til at foretage ennødvendig sortering, inden råvarerne indgår i den videre forarbejdning. Det betyder, ateventuelle snegle, insekter og orme skal fjernes, eller at råvaren i visse tilfælde skalkasseres. Konstateres det, at en virksomhed ikke foretager denne sortering, vilkontrolmyndigheden indskærpe overfor virksomheden, at reglerne skal overholdes.Gentagne overtrædelser ville kunne medføre påbud om forbedringer af egenkontrollenpå dette punkt og i grove tilfælde bødeforlæg.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø