Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
941572_0001.png
941572_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-605-00355Den 7. januar 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 16. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 294 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål nr. 294. (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvorfor der ikke i Miljøstyrelsens vejledning ompåfyldning og vask af giftsprøjter i landbruget stilles krav om, at vaskevandmed sprøjtegiftrester opsamlet i gylletank skal udbringes på et tilstrækkeligtstort markareal, som det er tilfældet med vaskevand opsamlet i en separatbeholder, idet ministeren i svaret bedes dokumentere, at bortskaffelsen afvaskevand via gylleudbringelse ikke er til fare for miljø og drikkevand?

Svar

Der forekommer to typer af rengøring af sprøjter efter udbringning af pesti-cider i marken: Indvendig rengøring af sprøjten og udvendig rengøring afsprøjte og evt. traktor.Restsprøjtevæsken i sprøjtetanken vaskes via en indvendig rengøring.Denne rengøring bortvasker langt den største del af pesticidmængden. Va-skevandet med disse pesticidrester ender ikke på vaskepladsen og i detilsluttede opsamlingstanke. Det fremgår af § 15 iBekendtgørelsen om på-fyldning og vask m.v. af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler(vaskepladsbekendtgørelsen), at restsprøjtevæsken i tanken skal fortyndesmindst 50 gange og udsprøjtes på det behandlede areal under kørsel. IVej-ledning til bekendtgørelse om påfyldning og vask af sprøjter til udbringningaf bekæmpelsesmidlerindgår der beskrivelse af, hvordan denne vask ogfortynding skal udføres.De pesticidrester, der afsættes udvendigt på sprøjte og evt. traktor, udgøren forholdsmæssigt langt mindre del (efter en marksprøjtning 0,5 - 5 gramog en faktor 10-100 lavere for de såkaldte minimidler), og det er denne rest,der efter rengøring og vask skal ledes fra vaskeplads til gylletank eller enanden beholder. Jordbrugeren kan dog også vælge at vaske sin sprøjte ogtraktor i marken, der er sprøjtet med det pågældende pesticid.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Vaskevandet fra en vaskeplads vil blive fortyndet så meget i en gylletank, atkoncentrationen bliver ubetydelig, og samtidig er der regler for doseringenaf gylle, når denne udbringes på markerne.Udbringning af gylle skal generelt ske i overensstemmelse med reglerne iBekendtgørelsen om husdyrbrug og dyrehold for mere end 3 dyreenheder,husdyrgødning, ensilage m.v.(husdyrbrugbekendtgørelsen), hvilket er medtil at sikre, at bortskaffelsen af vaskevand via gylleudbringelse ikke er til farefor miljø og drikkevand.Endvidere angiver denne bekendtgørelse i § 26 stk.2, at ”husdyrgødning,ensilagesaft og spildevand må ikke udbringes på en måde og på sådannearealer, at der er fare for, at gødningen, ensilagesaften eller spildevandetstrømmer til søer eller vandløb, herunder dræn, ved tøbrud eller regnskyl.”
Karen Ellemann/ Claus Torp
2