Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
951386_0001.png
951386_0002.png
Miljø- og Planlægningsudvalget[email protected]
Per Clausen (EL)[email protected]
Miljø- og Planlægningsudvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgendespørgsmål:MPU alm. del

Spørgsmål 286:

Vil ministeren redegøre for, hvilke konkrete forpligtende resultater, der blev opnåetved COP16 i Cancun?

Svar:

Der blev på COP16 ikke indgået retligt bindende aftaler forstået som aftaler, hvismanglende opfyldelse kan give anledning til retlig sanktionering. Men Cancun-aftalenindeholder en række beslutninger og regler, som vil være styrende for en eventuelretligt bindende aftale fremadrettet. Som eksempel kan nævnes regler for basisopgø-relse af emissioner fra land- og skovbrug (LULUCF) under Kyoto Protokollen, rappor-teringsfrekvens for ilandes emissionsopgørelser, beslutning om etablering af en til-pasningskomité, beslutning om etablering af en ny grøn fond, etablering af et registerfor ulandenes reduktionsplaner under Konventionen mv.

Spørgsmål 287:

Vil ministeren kommentere Bolivias synspunkt om, at Cancun-aftalen vil føre til entemperaturstigning på 4 grader og fremlægge dokumentation for, at denne påstandikke er rigtig?

Svar:

Det kan være vanskeligt at spå om Bolivias udgangspunkt for at pege på 4 graderstemperaturstigning som følge af Cancun-aftalen i sig selv. Cancun-aftalen stipulereren fælles målsætning om at holde sig under max. 2 graders temperaturstigning, ogindeholder desuden en evalueringsprocedure, med afsæt i den kommende 5. hoved-rapport fra FN’s mellemstatslige klimapanel (IPCC) samt klimaforandringernes ind-virkning, som gør det muligt at revurdere denne overordnede målsætning.UNEP offentliggjorde under COP16 i Cancun en rapport, der samlet vurderer enrække analyser, som efter COP15 har vurderet rækkevidden af de 2020 reduktions-tilsagn, som både i- og ulande har formidlet under Copenhagen Accord. Rapportenkonkluderer, at tager man alene udgangspunkt i disse tilsagn, kan man imødese englobal temperaturstigning på mellem 2,5 og 5 grader i år 2100.
Dato 2. februar 2011J.nr. 2011-681
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Der følger af Cancun-aftalen, at landenes reduktionsindsats bør øges. Endvidereblev man enige om at arbejde frem mod et fælles globalt reduktionsmål for 2050samt et ”peak-year”, dvs. et år hvor de globale emissioner bør toppe, og man beslut-tede at drøfte disse på COP17. Langsigtede reduktionsmål efter 2020 og frem mod2050 vil være afgørende for at imødekomme Cancun-aftalens 2 graders målsætning.
Med venlig hilsen
Lykke Friis