Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
945759_0001.png
945759_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-03135Den 19. januar 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 9. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 279 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 279 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvilke initiativer der forventes iværksat for atudfase anvendelsen af bentazon, som er fundet i 144 aktive vandboringerog som overskrider grænseværdien i 20 boringer, og som ministeren lovedei TV-avisen den 29. juni 2010 at sætte ind overfor?

Svar

Jeg oplyste i TV-avisen, at jeg ville bede Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen(dengang By- og Landskabsstyrelsen) om at give mig en redegørelse overfundet af bentazon i det omtalte Luneborg og Omegns Vandværk.Vandværket ligger i Aalborg Kommune, som på baggrund af fundene i ja-nuar 2010 bad vandværket at forbedre vandkvaliteten. Aalborg Kommunehar i august 2010 oplyst, at vandværket ikke længere benytter de forurene-de grundvandsboringer til produktion af drikkevand. Vandværket har der-med efterkommet kommunens påbud.Det fremgår endvidere af redegørelsen, at Miljøstyrelsen allerede i 1995lagde væsentlige restriktioner på anvendelsen af bentazon for at undgå enforurening af grundvandet med koncentrationer over grænseværdien på 0,1�g/L. Restriktionerne blev indført, fordi undersøgelser viste, at der kunnevære risiko for forurening af grundvandet ved visse anvendelser.Bentazon er med disse restriktioner testet på alle landets 5 forsøgsmarkerder indgår i Varslingssystemet for pesticider i grundvandet. Resultaterneviser, at bentazon i nogle tilfælde trænger et stykke ned i jorden, men rela-tivt hurtigt nedbrydes og at de gennemsnitlige årlige koncentrationer alleligger under grænseværdien.Årsagen til fundene af bentazon i koncentrationer over grænseværdien vur-deres overvejende at skyldes fortidens synder, altså den tidligere anvendel-se uden de nuværende restriktioner. Der kan dog også være tale om, at
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
landmænd har påfyldt og vasket sprøjteudstyret på ubeskyttede vaskeplad-ser eller sprøjtet for tæt på vandboringer, så pesticider har kunnet sive nedlangs med borerøret eller er ”trukket ned” på grund af et undertryk, somopstår via den såkaldte tragteffekt tæt på boringen. Dette tages der nu håndom, idet der er indført regler om vaskepladser og regeringen i nær fremtidfremsætter et lovforslag om bl.a. krav om 25 meter sprøjte fri zoner omvandindvindingsanlæg.Det er på denne baggrund Miljøstyrelsens vurdering, at anvendelsen afbentazon med de nuværende restriktioner ikke udgør nogen uacceptabelrisiko for forurening af grundvandet med koncentrationer over grænsevær-dien.Miljøministeriet følger nøje udviklingen i fund af pesticider, herunder benta-zon i såvel grundvandet som i vandværkernes indvindingsboringer. Såfremtder kommer nye oplysninger, der tyder på at der kan være en risiko forbun-det med den nuværende anvendelse af bentazon, vil jeg sikre, at sagenbliver taget op igen.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
2