Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
940742_0001.png
940742_0002.png
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
København, den 7. januar 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 9. december 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 273 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 273:

”Forefindes der beregninger på, hvor mange ha de 10 m sprøjte-, gødnings- ogdyrkningsfrie randzoner omkring alle vandløb og søer præcis vil udgøre?”

Svar:

Af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om Grøn Vækst af 16. juni 2009 fremgår, atder skal gælde ”Lovkrav om permanente 10 meters sprøjte-, gødnings-, og dyrkningsfrierandzoner langs alle søer og vandløb, svarende til 50.000 ha. Kravet om dyrkningsfrihedgælder ikke, hvis der dyrkes vedvarende græs eller flerårige energiafgrøder uden brug afgødning eller sprøjtemidler”.Som led i gennemførelsen Grøn Vækst aftalen foreslås etablering af sprøjte-, gødnings-og dyrkningsfrie randzoner langs alle ikke rørlagte vandløb og søer større end 100 m2ilandzone.Foreløbige opgørelser viser, at der som minimum er 72.000 ha af det samlederandzoneareal langs alle vandløb og søer over 100 m2, der er landbrugsareal. Herudoverkommer øvrige randzonearealer, der ikke udnyttes som landbrugsarealer.Lovforslaget om randzoner er derfor formuleret med en fastholdelse af de forudsatte50.000 ha landbrugsarealer og en bemyndigelse til, at fødevareministeren kan fastsætteden endelige randzonebredde indtil 10 m. Den endelige bredde af randzonerne afhængeraf en nærmere kortlægning af bredstrækningerne langs alle de vandløb og søer, der eromfattet af lovens bestemmelser. Kortlægningen forventes afsluttet medio 2012.
Det eksisterende kortgrundlag er således på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkeligtfyldestgørende til at kunne danne grundlag for en endelig beregning af randzonearealetog dermed randzonebredden. Kortgrundlaget forventes forbedret i perioden frem tillovens ikraftsættelse, således at der vil kunne fastsættes en endelig bredde af randzoneni forbindelse med ikraftsættelsen af loven.
Henrik Høegh
/Søren Sørensen
2