Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
930073_0001.png
930073_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-01134Den 7. december 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 10. november 2010stillet følgende spørgsmål nr. 170 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål nr. 170 (alm. del)

Ministeren bedes kommentere notat af 6. november 2010 fra DANVA, jf.MPU alm.del - bilag 117.

Svar

Vandsektorloven blev den 28. maj 2009 vedtaget af et bredt flertal i Folke-tinget bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemo-kraterne, SF og Enhedslisten. Der står ordret i vandsektorloven, at ”aktivite-ter forbundet med vand- eller spildevandsforsyning skal være selskabs-mæssigt adskilt fra aktiviteter forbundet med affaldshåndtering efter lov ommiljøbeskyttelse, samt aktiviteter omfattet af lov om elforsyning, lov omvarmeforsyning og lov om naturgasforsyning.” Det betyder omvendt, at akti-viteter, der ikke er omfattet af elforsyningsloven eller varmeforsyningsloven,heller ikke stilles over for et krav om selskabsmæssig adskillelse.Det er ikke en nyskabelse med vandsektorloven, at elproduktion og varme-produktion omfattet af elforsyningsloven og varmeforsyningsloven skal fore-gå i et selvstændigt selskab. Det er allerede et krav efter disse love.Varmeproduktion, der mest anvendes til procesvarme, falder i øvrigt udenfor varmeforsyningsloven, og er dermed heller ikke omfattet af et umiddel-bart krav om selskabsmæssig adskillelse efter vandsektorloven.Når det gælder elproduktion, var der ifølge oplysninger fra Energistyrelsengivet 4 delvise dispensationer fra elforsyningsloven til spildevandsselska-bers el-produktion, inden vandsektorloven blev vedtaget. Der var ogsåmeddelt flere afslag.DANVA gjorde i oktober 2009 opmærksom på, at det ikke kunne lade siggøre rent økonomisk at foretage selskabsudskillelse af elproduktion ogvarmeproduktion. Derfor bad By- og Landskabsstyrelsen Kammeradvokatenom at udarbejde en redegørelse om dette. Redegørelsen viser, at det ikkeer så dyrt at selskabsudskille elproduktion og varmeproduktion som antaget.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
For de fleste vandselskaber og navnlig for de større selskaber er der uansetselskabsudskillelsen et økonomisk incitament til at udnytte biogassen.DANVA oplyser, at spildevandsselskabernes elproduktion i dag ikke er til-strækkelig til at dække eget forbrug. DANVA giver endvidere udtryk for, atkravet om selskabsmæssig adskillelse betyder, at spildevandsselskaberneikke vil udnytte deres egen el- og varmeproduktion, fordi vandsektorlovensætter grænser for, hvor stor en omsætning, der må være i selskaber, somer ejet af et vandselskab. Der er tale om de såkaldte ”tilknyttede aktiviteter”.Det er korrekt, som DANVA anfører, at der er loft over vandselskabers om-sætning med tilknyttede aktiviteter. Kravet om selskabsmæssig adskillelsemellem spildevandsaktiviteter og fx elproduktion udspringer imidlertid ikke afreglerne om tilknyttede aktiviteter. Reglerne om tilknyttede aktiviteter kom-mer først i anvendelse, hvis vandselskabet har en overskydende elproduk-tion, som sælges til andre.Når energiproduktionen alene anvendes på eget anlæg, som DANVA anfø-rer i notatet, er der ikke nogen overskydende produktion, som spildevands-anlægget kan sælge til andre end sig selv. Hele produktionen indgår derfor ihovedvirksomheden.By- og Landskabsstyrelsen har ikke konkrete oplysninger om, at der aktuelter spildevandsselskaber, der har en så stor overskydende elproduktion, atden støder mod omsætningsloftet efter reglerne om tilknyttede aktiviteter.Jeg er i øvrigt meget glad for at se, at DANVA har et mål om, at vandbran-chen inden for 5 år fra 2008 skal nedsætte sit el-forbrug med 25 %. DANVAoplyser på sin hjemmeside, at besparelsespotentialet i høj grad ligger i an-vendelse af ny teknologi, der kan spare på elforbruget til transport og opti-meret proces på spildevandsanlæggene. Men det mål har for mig at se intetat gøre med kravet om selskabsmæssig adskillelse. Der er under alle om-stændigheder et økonomisk incitament i at spare på elektriciteten, uansethvem der producerer den.Vandsektorlovens krav om selskabsadskillelse mellem disse aktiviteter tråd-te i kraft den 1. januar 2010. DANVA vil gerne have accept af, at vandsel-skaberne frem til 2013 ikke lever op til lovkravene i forhold til energiproduk-tionen. Det ønske kan jeg naturligvis ikke efterkomme.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2