Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
909612_0001.png
909612_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København KDen 2. november 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 6. oktober 2010stillet følgende spørgsmål nr. 17 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål nr. 17 (alm. del)

Vil ministeren fremsende det regneark med vandområdernes kvælstofre-duktionsbehov, der blev bestyret af Miljøcentrene forud for udarbejdelsen afudkast til vandplaner, jf. "Retningslinjer for udarbejdelse af indsatspro-grammer" (Miljøministeriet, By- og Landskabsstyrelsen, 2010)?./../.

Svar

Vedlagt fremsender jeg en kopi af oplysningerne i By- og Landskabsstyrel-sens regneark, der er et arbejdspapir med en oversigt over et teoretisk sam-let bruttoindsatsbehov for reduktion af tilførslen af kvælstof til de danskekystvande. Beregningerne er gennemført i 2008, og resultatet er udtryk foren første mellemregning, forud for de videre vurderinger af den indsats, derskal indgå i vandplanerne og iværksættes frem til 2015.By- og Landskabsstyrelsen har oplyst, at beregningerne i denne indledendefase blev gennemført på baggrund af konkrete data for 14 såkaldte ”V1 om-råder”. Det vil sige fjordområder, hvor en sammenhæng mellem kvælstoftil-førslen og miljøtilstanden kunne etableres. For V2-områder, der er andrefjorde og lukkede kystvande, og V3-områder, der er åbne kystvande, er derikke tilstrækkelig viden til, at indsatsbehovet kan beregnes på samme må-de. Det blev derfor antaget, at kvælstoftilførslen, der blev fundet ved opfyl-delse af miljømålene i V1-områderne, også kunne repræsentere en kvæl-stoftilførsel, der vil kunne opfylde miljømålene i V2- og V3-områder. Brutto-indsatsbehovet er så fundet som forskellen mellem den nuværende kvæl-stoftilførsel og den beregnede henholdsvis skønnede kvælstoftilførsel vedmålopfyldelse.I dette teoretiske bruttoindsatsbehov er der ikke taget hensyn til effekten afde foranstaltninger, der allerede er besluttet eller iværksat, men som førstfår virkning senere. Hensynet hertil skal efter vandrammedirektivets be-stemmelser inddrages ved fastsættelse af det indsatsbehov, som supple-rende skal indgå i vandplanerne. I bruttoindsatsbehovet er der heller ikketaget hensyn til den usikkerhed, der er forbundet med beregningerne og
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
den manglende viden, der - især for de åbne kystvande - er forbundet medopgørelsen af bruttoindsatsbehovet. Disse hensyn har indgået ved den en-delige fastlæggelse af indsatsen på de 19.000 tons kvælstof for den land-brugsrelaterede indsats i første vandplanperiode.Beregningerne i regnearket blev foretaget i september 2008. I de viderevurderinger har der indgået mindre justeringer i opgørelser af den nuvæ-rende kvælstofbelastning for konkrete vandoplande, og forudsætningernefor opgørelsen i regnearket er ændret. I de udsendte udkast til vandplanerer disse ændringer inddraget.Frem til 2015 indsamles resultater og yderligere viden og hermed bliver detmuligt at nedbringe usikkerhederne ved beregningerne og dermed vurdere,behovet for opfølgende indsatser i de 2. generations vandplaner, som skaludarbejdes for perioden 2015-2021.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2