Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
926416_0001.png
926416_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr.Den 2. december 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 5. november 2010stillet følgende spørgsmål nr. 166 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål nr. 166 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for, hvilke ændringer af love og praksis DMU's nyerapport: "Kviksølvforbindelser, HCBD og HCCPD i det danske vandmiljø"giver anledning til, herunder VVM-tilladelser og godkendelser efter miljøbe-skyttelsesloven, samt i gennemførelsen af EU's lovgivning på vand- og na-turområdet og den kommende handlingsplan for biodiversitet, jf. Faglig rap-port fra DMU nr. 794?

Svar

Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1022 af 25. august 2010 om miljøkvali-tetskrav for vandområder og krav til udledning af forurenende stoffer tilvandløb, søer eller havet regulerer udledninger af forurenende stoffer tilvandmiljøet. I bekendtgørelsen indgår både nationalt og EU fastsatte miljø-kvalitetskrav, som er fastsat på et niveau, der sikrer, at der ikke forekommeruacceptable negative effekter på vandøkosystemer, herunder også vand-økosystemer i Natura 2000-områder, når miljøkvalitetskravene er opfyldt.Bekendtgørelsen er netop blevet opdateret med EUs nye miljøkvalitetskravfor blandt andet kviksølv.VVM-vurderinger og vurdering i forbindelse med naturbeskyttelse tager forforurenende stoffer udgangspunkt i reglerne i ovennævnte lovgivning.Årsagen til overskridelserne af miljøkvalitetskrav for kviksølv, som rapportenbeskriver, skyldes i høj grad tidligere tiders anvendelse og udledning afkviksølv, samt det forhold, at kviksølv kan transporteres over store afstande.Der er derfor også tale om et internationalt problem. Som oplyst i svaret påspørgsmål nr. 164 er der taget og gennemført rigtig mange initiativer til re-duktion af udledninger og anvendelse af kviksølv.Kviksølv nedbrydes ikke i naturen, og de forhøjede koncentrationer, som detidligere udledninger har givet anledning til, vil derfor stadig være til stede ivandmiljøet længe efter, at anvendelse og udledninger er blevet reduceret
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
eller bragt til ophør. Med få undtagelser er det ikke muligt at fjerne dettekviksølv fra vandmiljøet igen.Med ovennævnte bekendtgørelses nye EU-miljøkvalitetskrav for kviksølv vilden nuværende regulering af tilladelser til konkrete udledninger fremadrettetsikre, at udledningerne ikke giver anledning til overskridelse af miljøkvali-tetskrav.På den baggrund giver rapporten ikke anledning til ændringer i natur- ogmiljølovgivningen på vand- og naturområdet, men oplysningerne i rapportenkan få betydning for blandt andet vurderinger i VVM-projekter.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2