Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
915829_0001.png
915829_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-01141Den 15. november 2010
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 19. oktober 2010stillet følgende spørgsmål nr. 113 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 113. (alm. del)

Ministeren bedes kommentere DANVAs opfordring til at bruge miljøministe-riets egen vejledning om boringsnære beskyttelsesområder til at indføreobligatoriske restriktioner til beskyttelse af vandboringerne i de relevanteområder (jf.MPU alm.del - bilag 71).

Svar

I Grøn Vækst-aftalen er det aftalt, at der indføres 25 meter pesticidfrie be-skyttelsesområder omkring vandboringer til almen vandforsyning. Dette eren seksdobling af den generelle grundvandsbeskyttelse.Kommunerne har med hjemmel i miljøbeskyttelsesloven mulighed for atetablere boringsnære beskyttelsesområder omkring vandboringer, hvor derefter kommunens konkrete vurdering er risiko for forurening. Den konkretevurdering sikrer, at boringsnære beskyttelsesområder etableres der, hvorder er behov for det.Hvis en grundejer ønsker at få erstatning for tab som følge af kommunensbeslutning om at etablere et boringsnært beskyttelsesområde, så kan haninden 4 uger efter afgørelsen rette henvendelse til kommunen herom. Kander ikke indgås en mindelig overenskomst om erstatningen, skal sagen afkommunen videregives til taksationskommissionen, som herefter fastsættererstatningen. Taksationskommissionen kan i den forbindelse også afgøreom erstatningen helt eller delvist skal betales af kommunen, såfremt beskyt-telsesforanstaltningen kommer en større del af kommunens borgere til go-de. Ved fastsættelse af erstatningen følger taksationskommissionen de reg-ler, som fremgår af vejloven.Problemstillingen vedrørende erstatning som følge af etablering af borings-nære beskyttelsesområder er derfor ikke, som oplyst af DANVA, afhængigaf grundejernes vilje til at indgå frivillige aftaler med vandværkerne, idet sa-gen via kommunen kan afgøres af taksationskommissionen.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Miljøministeriet er i øjeblikket i dialog med KL for at afklare, hvordan KL ogministeriet kan informere kommunerne yderligere om deres muligheder forat etablere boringsnære beskyttelsesområder.Der er således aktiviteter i gang, der skal støtte kommunerne i deres arbej-de med at etablere boringsnære beskyttelsesområder, de steder, hvor derer behov. Dertil kommer, at der med indgåelse af finanslovsaftalen for fi-nansloven 2011 vil blive afsat 5 mio. kr. til at skabe størst mulig klarhed omvandværkernes muligheder for at begrænse risikoen for, at pesticidresterkan forekomme i drikkevandsforsyningen.På nuværende tidspunkt ser jeg derfor ikke grund til at indføre yderligererestriktioner til beskyttelse af vandboringerne i de relevante områder.
Karen Ellemann
/
Helle Pilsgaard
2