Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del
Offentligt
979597_0001.png
UDENRIGSMINISTERIETDen 4. april 2011Spørgsmål fra Kulturudvalgettil udenrigsministeren af 10.marts 2011. KUU alm. del –spørgsmål 96 stillet afudvalgsformand KarinNødgaard (DF)

Spørgsmål 96:

Agter ministeren at rette henvendelse til sin russiske kollega om de tre danskehåndboldlandsholdsspillere, der blev nægtet indrejse i Rusland til en kvalifikationskampmellem Danmark og Rusland, da deres visum ved en fejl var stemplettidligere, og er ministeren enig i, at det fra russisk side ville være korrekt at udvisegod sportsånd og lade de tre spillere følge resten af landsholdstruppen?

Svar:

Dansk Håndboldforbud har over for Udenrigsministeriet oplyst følgende: De tre danskehåndbold-landsholdsspillere blev af et luftfartsselskab afvist i forbindelse med check-in iKastrup lufthavn d. 8. marts i år, da deres visum til Rusland var blevet påført et ugyldigt-stempel. De tre håndboldspillere har til Dansk Håndboldforbund oplyst, at deres tyskehåndboldklub i februar i år havde søgt om visum til Rusland hos den russiske ambassade iBerlin til brug for en klubkamp i Rusland senere i februar. Den russiske ambassade havdeudstedt et visum til brug for februar-klubkampen. Samtidig havde ambassaden åbenbartstemplet et andet tidligere udstedt visum til brug for landsholdskampen i marts i Ruslandugyldigt, da der iflg. russiske regler ikke må være to gyldige visa for overlappende tidsperioder iet pas. Og de tre spillere havde ikke lagt mærke til, at marts-visaet var blevet stemplet ugyldigt.Iflg. Dansk Håndboldforbund var det ikke muligt at få kontakt til den russiske ambassade iKøbenhavn d. 8. marts, da ambassaden var lukket på grund af helligdag i Rusland.Forløbet synes at være et sammenfald en af en række uheldige faktorer. Udenrigsministeriet harrejst sagen over for relevante russiske myndigheder med henblik på i første omgang at søge detfaktuelle i sagen afklaret. Det er fra russisk side bekræftet, at der iflg. russiske regler ikke måvære to gyldige visa for overlappende tidsperioder i et pas. Det er beklageligt, såfremt de tredanske spillere ikke blev gjort opmærksom på denne regel.