Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del
Offentligt
954888_0001.png
954888_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
9. februar 2011
Folketingets Kulturudvalg har den 3. januar 2011, efter ønske fra Mogens Jensen (S),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 48 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for de retslige forhold i Tyskland vedrørende bekæmpelse af pi-ratkopiering, jf. artikel i Politiken den 28. december ”I Tyskland ryger filmpiraterne inettet”, herunder om den tyske retstilstand indgår i arbejdet i det udvalg, ministerenhar nedsat?

Svar:

Ifølge de oplysninger, Kulturministeriet er i besiddelse af, er udgangspunktet efter tyskret, at ophavsretskrænkelser påtales af rettighedshaverne ved de almindelige domstole,og at det påhviler rettighedshaverne at løfte bevisbyrden for, at en bestemt person harbegået en ophavsretskrænkelse.I Tyskland har Forbundsdomstolen ved en dom af 12. maj 2010 taget stilling til, hvemder er ansvarlig for ophavsretskrænkelser, der er foregået ved hjælp af en usikret tråd-løs internetforbindelse. I sagen var der foretaget ophavsretskrænkende handlinger fraen nærmere identificeret internetforbindelse (IP-adresse). Det blev i sagen lagt tilgrund, at ejeren af internetforbindelsen ikke kunne have foretaget de krænkende hand-linger, da han var bortrejst på det tidspunkt, hvor krænkelsen fandt sted. Det blev istedet lagt til grund, at krænkelsen af ophavsretten måtte være begået af en tredje-mand, der udefra havde udnyttet den sagsøgtes trådløse forbindelse til at få adgang tilhans internetforbindelse.Forbundsdomstolen statuerede, at der påhviler private indehavere af trådløse internet-forbindelser en pligt til at kontrollere, at forbindelsen i tilstrækkeligt omfang sikresmod at kunne misbruges af uvedkommende tredjeparter. Indehaveren af forbindelsen
Dok. nr. 806368
Side 2
havde således en pligt til at sikre sin trådløse forbindelse ved hjælp af kryptering ogpassword-beskyttelse. I den pågældende sag havde sagsøgte undladt dette, og han blevderfor dømt for at have tilsidesat sin pligt til at sikre sin trådløse internetforbindelsemod at udefrakommende tredjemænd kunne bruge misbruge forbindelsen til at begåophavsretskrænkelser.Ved den danske Højesteret verserer p.t. en sag om et lignende spørgsmål, og dom for-ventes afsagt i april 2011.Jeg kan oplyse, at spørgsmålet om ansvar for internetabonnneter ved ophavsretskræn-kelser vil blive beskrevet af udvalget om ophavsrettigheder på internettet, som forven-tes at afgive rapport om kort tid.
Per Stig Møller