Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del
Offentligt
908452_0001.png
908452_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
29. oktober 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 2 (Alm. del), sikkerhed på museer, stillet afFolketingets Kulturudvalg den 6. oktober 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarin Nødgaard (DF).
Per Stig Møller
Dok. nr. 702002
Side 2

Spørgsmål nr. 2

(Alm. del), sikkerhed på museerSkrivelse af 6. oktober 2010.Svar til Kulturudvalget fra kulturministeren.

Spørgsmål:

Ministeren bedes komme med en vurdering af, hvorledes sikkerhedssituationen er pålandets større museer såvel privat- som statsejede, og om der er en ensartethed i sik-kerhedssituationen på disse museer?

Svar:

I henhold til museumsloven indgår bevaringen og dermed sikkerheden omkring samlin-ger med samme vægt i museernes forpligtelser som forskningen og formidlingen. Her-udover er det i Kulturministeriets bevaringsplan fastlagt, at museerne skal klassificeresamlingerne bl.a. med henblik på at kunne individualisere og afstemme sikringsni-veauet til genstandenes bevaringsværdi.Kulturministeriets Sikringsudvalg har i foråret 2010 evalueret sikringsplanerne forsamtlige statslige kulturbevaringsinstitutioner, herunder de to statslige hovedmuseerNationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Evalueringen viser, at de statslige mu-seer generelt prioriterer sikringen af samlingerne mod tyveri og brand meget højt. Ud-valget har desuden konstateret, at museerne i stigende grad udviser opmærksomhedomkring potentielle risici gennem en løbende orientering om udviklingen inden for kri-minalitetsbekæmpelse og brandprævention.Under udvalgets gennemgang af de statslige museers sikringsforhold i øvrigt har derdog vist sig behov for at gennemføre en række konkrete forbedringer. Kulturministeriethar i den anledning taget initiativ til at forbedringerne gennemføres som led i ministe-riets indgåelse af rammeaftaler med de af manglerne berørte museer.Sikringsforholdene indgår i Kulturarvsstyrelsens løbende kvalitetsvurdering af destatstilskudsberettigede museer. Herudover fører Kulturministeriet ikke direkte tilsynmed sikkerheden ved de ikke statslige museer. For en række af de største statstil-skudsberettigede museer vedkommende har Kulturministeriets Sikringsudvalg dog lej-lighedsvis adgang til at vurdere sikringsforholdende i tilknytning til disse museers be-nyttelses den såkaldte National Indemnity-ordning i henhold til museumslovens § 32.Udvalget skal i sådanne tilfælde godkende, at staten påtager sig den forsikringsmæssi-ge risiko i forbindelse med disse museers større særudstillinger. Det er udvalgets vur-dering, at man også på disse museer prioriterer sikkerheden meget højt.