Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
KUU Alm.del
Offentligt
991972_0001.png
991972_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
5. maj 2011
Folketingets Kulturudvalg har den 14. april 2011, efter ønske fra Helge Adam Møller(KF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 125 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

I forbindelse med Erik Oluf Otto Galvits bog ”Inger min mor” med undertitlen”Tyskertøs eller forbudt kærlighed” har forfatteren anført, at hverken han ellerandre, der klart har overtrådt den underskrevne tavshedserklæring fra StatensArkiver i forbindelse med dispensation for adgang til dokumenter ifaderskabssager og dermed begået lovovertrædelse, har fået reaktioner fraoffentlige myndigheder på trods af, at de har stået offentligt frem om dette. Vilministeren på den baggrund overveje at fjerne, ændre eller justere de nævntetavshedserklæringer i forbindelse med adgang via dispensation til dokumenterfra faderskabssager, således at der bliver overensstemmelse mellem denpraksis man tilsyneladende har anlagt, og det der står i erklæringen?

Svar:

Statens Arkiver er efter anmodning fremkommet med en udtalelse om spørgsmålet,som jeg skal henholde mig til:”Sager, der omhandler faderskab til uden for ægteskab fødte børn, og måske særligt så-danne, hvor faderskabet ikke er vedgået eller fastslået ved dom, indeholder i sagens na-tur oplysninger om enkeltpersoners private forhold, og er dermed omfattet af arkivlo-vens § 23, stk. 1, som fastsætter en 75 års tilgængelighedsfrist for sådanne oplysninger.I forbindelse med imødekommelse af en ansøgning om dispensation fra tilgængeligheds-fristen efter arkivlovens § 23, stk. 1, fastsættes i langt hovedparten af sagerne en rækkevilkår. Vilkårene drejer sig typisk om, at oplysninger om enkeltpersoners private, her-under økonomiske, forhold må ikke viderebringes, og at der ikke må rettes henvendelsetil personer, der er nævnt i det materiale, der gives adgang til, eller til disses pårørendejf. arkivlovens § 41, stk. 4.
Dok. nr. 930738
Side 2
Sådanne vilkår er hidtil blevet fastsat i alle tilfælde, hvor der er givet adgang til ikkeumiddelbart tilgængelige arkivalier vedrørende fastlæggelse af faderskab til uden forægteskab fødte børn, uanset om den adgangssøgende har været part i sagen eller ej.Statens Arkiver fører ikke et aktivt tilsyn med, om de fastsatte vilkår overholdes. BliverStatens Arkiver gjort opmærksom på, at de vilkår, der er fastsat i forbindelse med entilladelse, er tilsidesat, foretager Statens Arkiver en konkret vurdering af sagens ka-rakter, herunder om der skal indgives politianmeldelse. Den krænkede har også selvmulighed for at indgive politianmeldelse.Formålet med at fastsætte vilkår for dispensationerne er at sikre, at privatlivets fredikke krænkes hos personer, der er nævnt i de arkivalier, der gives adgang til, eller hosdisses pårørende. Statens Arkiver finder det af største væsentlighed fortsat at stille vil-kår for dispensationer i faderskabssager for at varetage dette hensyn.Hvis Statens Arkiver får mistanke om, at formålet med ansøgning om adgang til en fa-derskabssag er at opsøge eventuelle biologiske slægtninge, hvis eksistens eller identitetmåtte konstateres ved benyttelsen af ikke umiddelbart tilgængelige arkivalier, vil Sta-tens Arkiver afslå ansøgningen og i stedet henvise til, at parter i en sag har mulighedfor at søge aktindsigt efter retsplejelovens bestemmelser herom. Denne indsigt vil ikkevære betinget af vilkår.”
Per Stig Møller