Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
KOU Alm.del
Offentligt
977078_0001.png
977078_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Kommunaludvalg
Dato: 30. marts 2011Enhed: KommunaløkonomiSagsbeh.: BSSags nr.: 1103998Dok nr.: 486424
Folketingets Kommunaludvalg har den 22.3.2011 stillet følgende spørgsmålnr. 114 (Alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 114:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 21/3-11 fra Furesø-gruppenvedr. genforhandling af Furesøaftalen, jf. KOU alm. del – bilag 60.”

Svar:

Furesø-gruppen skriver i henvendelsen af 21. marts 2011, at aftalen af 8.marts 2011 mellem regeringen og Furesø Kommune efter Furesø-gruppensvurdering indeholder en helt utilstrækkelig kompensation. Furesø-gruppen hå-ber at få Kommunaludvalgets medvirken til at få genoptaget forhandlingerne.I mit svar den 7. januar 2011 på spørgsmål nr. 45 fra Kommunaludvalget (alm.del) redegjorde jeg for baggrund og status for drøftelserne med Furesø Kom-mune om genforhandlingen af sammenlægningsaftalen.Den 8. marts 2001 har regeringen og Furesø Kommune indgået en ny aftale tilafløsning af aftale af 19. maj 2005 om sammenlægning af Farum og Værløsekommuner. Forud for aftalen har der været en grundig proces med en tekniskgennemgang af kommunens økonomi i fællesskab med Furesø Kommune.Den nye aftale er indgået med forbehold for Finansudvalgets godkendelse afet statslån til kommunen. Furesø Byråd har enstemmigt godkendt aftalen på etmøde den 8. marts 2011.Aftalen indebærer, at kommunens samlede gæld omlægges til et nyt direktestatslån med en fast ydelse, der er væsentligt lavere end den gennemsnitligeydelse på kommunens eksisterende lån. Statslånet ydes som et 30-årigt annu-itetslån med en fast rente på 2,2 pct. p.a. Det forventes at indebære en fast år-lig ydelse for kommunen på ca. 138 mio. kr., hvilket forbedrer kommunens li-kviditet meget væsentligt frem til 2029. Ved omlægning af hele kommunensgæld til et regulært statslån opnår kommunen budgetstabilitet via en fast låne-rente, der er betydeligt lavere end markedsrenten, og en lavere ydelse over enlængere årrække.En del af den nuværende kompensation består i et særtilskud, der i periodenfra 2007 til og med 2021 udgør 50 mio. kr. årligt (2007 prisniveau). Den nye af-tale indebærer, at perioden med særtilskud forlænges, så der ydes et yderlige-re særtilskud på i alt 250 mio. kr. i perioden fra 2022 til 2040 finansieret gen-nem en forhøjelse af den generelle pulje til særligt vanskeligt stillede kommu-ner. Det vil sige i hele låneperioden for det nye statslån.
Side 2
Endelig indgår det i aftalen, at kommunen i forbindelse med låneomlægningendeponerer samlet 125 mio. kr. over årene 2011-2013 svarende til den gevinstkommunen opnår ved statslånet i disse tre år. De deponerede midler frigives ide følgende år efter aftale med henblik på at lette overgangen fra årene medekstra skatteindtægter som følge af den differentierede skat i kommunen, derudløber ved udgangen af 2013.Den yderligere kompensation til Furesø Kommune i forhold til den oprindeligtaftalte kompensation skal bl.a. ses i sammenhæng med, at det ikke har væretmuligt for kommunen fuldt ud at realisere en rentebesparelse på 400 mio. kr.,som det var forudsat i den tidligere aftale.Kommunens økonomi er endvidere belastet af visse driftsudgifter, der kanhenføres til økonomiske dispositioner foretaget i den tidligere Farum Kommu-ne, og som ikke har indgået ved opgørelsen af den oprindeligt aftalte kompen-sation. Endelig er der en række forudsætninger i det oprindelige aftalegrund-lag, som har vist sig ikke at holde, herunder opgørelsen af visse aktiver ogpassiver i de to kommuner.Den yderligere kompensation er udover den oprindeligt aftalte kompensation.Den nuværende kompensation i form af differentieret skattebetaling frem til ogmed 2013 og i form af særtilskud frem til og med 2021 fortsætter således somhidtil aftalt.Med den yderligere kompensation er der mellem aftaleparterne enighed om, atder ikke er behov for en yderligere genforhandling af aftalen i 2014, som indgiki den tidligere aftale. Den nye aftale er således til fuld og endelig afløsning afden tidligere aftale.Det skal bemærkes, at det er Furesø Kommunes vurdering, at der med aftalener fundet en varig løsning på Furesø Kommunes finansielle problemer.I forlængelse af aftalen er Finansudvalget forelagt et aktstykke, hvor der søgesom hjemmel til at yde kommunen et fastforrentet statslån. Til orientering sen-des aktstykket hermed til Kommunaludvalget.Samlet giver den nye aftale Furesø Kommune budgetsikkerhed og en betyde-lig lettelse af de årlige udgifter. Det er også en aftale, der peger fremad ognormaliserer forholdet til kommunen, så der ikke er behov for yderligere gen-forhandlinger. Efter min vurdering kan kommunens borgere være rigtig godt til-fredse med aftalen. Det er som nævnt også en aftale, der godkendt af et enigtbyråd.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Dorte Lemmich Madsen