Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
KOU Alm.del
Offentligt
910480_0001.png
910480_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Kommunaludvalg[email protected]Line Barfod[email protected]
Dato: 4.november 2010Enhed: KommunaljuraSagsbeh.: DEPHVJSags nr.: 1008778Dok nr.: 342347
Folketingets Kommunaludvalg har den 14. oktober 2010 stillet følgendespørgsmål nr. 11 (alm. del) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).Spørgsmål nr. 11:"Ministeren bedes redegøre for, om en kommune gerne må lade hver enkeltinstitution, f.eks. hver børnehave, selv stå for sine indkøb, fremfor at det helesamles i et EU-udbud."Svar:Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Kon-kurrence- og Forbrugerstyrelsen, hvorunder reglerne om udbud af offentligekontrakter, herunder indkøb, hører.Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har oplyst følgende:”EU’s udbudsregler er ikke til hinder for, at en kommune overlader det til deenkelte institutioner i kommunen selv at indgå aftaler om køb af varer, herun-der selv at foretage EU-udbud i det omfang det er nødvendigt.Såfremt institutionen er tillagt en selvstændig indkøbskompetence, kan denselv stå for sine indkøb. I den situation er det alene omfanget af institutionensindkøb, der afgør, om der er pligt til at gennemføre et EU-udbud.Forudsætningen for, at en institution kan have en selvstændig indkøbskompe-tence, er, at institutionen kan betragtes som en såkaldt decentral enhed.Dette indebærer, at institutionen reelt tager uafhængige beslutninger, og atenheden har fuld kompetence til at anvende egne midler og eventuelle tilskud.Følgende elementer kan indgå i vurderingen af, om en institution kan betrag-tes som en decentral enhed:Står institutionen selv for udbudsforretningen, dvs. er institutionen an-svarlig for udbudsprocedurens forløb, og kan den bestemme, hvemkontrakten skal indgås med?Har institutionen et selvstændigt budget, og står den selv for finansie-ring af kontrakten?
Side 2
Er anskaffelserne alene beregnet til institutionens eget virke og ikke tilhele den kommunale myndighed?Har myndigheden ved uddelegering opgivet at udnytte sin position tilat opnå stordriftsfordele?
Det vil altid bero på en konkret vurdering af den enkelte institution, om den kanbetragtes som en decentral enhed.Hvorvidt de kontrakter, som den decentrale enhed indgår, skal i EU-udbud, af-hænger af, om den samlede kontraktværdi overstiger den gældende tærskel-værdi i udbudsdirektivet. For vareindkøbskontrakter, der indgås af kommunaleenheder i 2010/2011, gælder der en tærskelværdi på 1.438.448 kr.Ved beregning af den samlede kontraktværdi skal værdien af alle indkøb afensartede varer over en given periode, som foretages af den decentrale en-hed, lægges til grund.”Jeg kan henholde mig til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udtalelse.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Christian Vigh