Indfødsretsudvalget 2010-11 (1. samling)
IFU Alm.del
Offentligt
1008353_0001.png
1008353_0002.png
1008353_0003.png
1008353_0004.png
1008353_0005.png
1008353_0006.png
1008353_0007.png
J.nr.:
2011/307-81

Talepapir til brug for ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål D og E i Folketin-

gets Indfødsretsudvalg den 17. maj 2011

Samrådsspørgsmål D:

Med henvisning til sagen vedr. Daniel Hornstrup bedes ministerenredegøre for, hvad han vil gøre for at løse problemstillingen vedr. børn, som er født her,som nu er over 12 år, men som først som 18-årige får at vide, at de ikke er danske stats-borgere, og som tilmed som 18-årige har vanskeligt ved at blive danske statsborgere pga.pointsystemet vedr. permanent ophold.

Samrådsspørgsmål E:

Med henvisning til sagen vedr. Daniel Hornstrup bedes ministerenredegøre for, om det er rimeligt og i overensstemmelse med Danmarks internationale for-pligtelser, at Danmark reelt fastholder visse personer i statsløshed, fordi reglerne for er-hvervelse af dansk indfødsret og pointsystemet vedr. erhvervelse af permanent ophold ikombination gør det meget vanskeligt at erhverve dansk statsborgerskab, selv om man erfødt og opvokset her i landet, har gået i dansk folkeskole, handelsskole osv.
MålgruppeAnledningTid og sted
Folketingets IndfødsretsudvalgBesvarelse af samrådsspørgsmål D og E i åbent samråd. Spørgsmål D ogE stillet den 27. april 2011 efter ønske fra Marianne Jelved (RV).Tirsdag den 17. maj 2011 kl. 10.30 i Folketingets Indfødsretsudvalg.
[Indledning]- Efter den gældende bestemmelse i indfødsretslovens§ 1, erhverver et barn dansk indfødsret ved fødslen,hvis faderen eller moderen er dansk.- Hvis barnets forældre ikke er gift, og det kun er fade-ren, der er dansk, erhverver barnet kun dansk ind-fødsret, hvis det er født her i landet.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
- Før den lovændring, der trådte i kraft den 1. februar1999, erhvervede børn født uden for ægteskab kundansk indfødsret ved fødslen, hvis moderen vardansk. Hvis det alene var faderen, der var dansk,blev barnet ikke automatisk dansk statsborger.- Det er den situation, som er baggrunden for, at vi erher i dag.- De børn, der således er født uden for ægteskab af enudenlandsk mor og en dansk farførden 1. februar1999, blev ikke danske statsborgere ved fødslen oghar været henvist til at søge om dansk indfødsret vednaturalisation.- Udgangspunktet i den danske indfødsretslovgivninger, at børn i statsborgerskabsretlig henseende følgesmed deres forældre.- Et barn kan derfor som udgangspunkt kun optagesselvstændigt på et lovforslag som hovedperson, hvisbarnet ikke har mulighed for at blive optaget på et lov-forslag som biperson til én af forældrene.- De retningslinjer, der gælder for optagelse på et lov-forslag, indeholder dog et særligt afsnit om selvstæn-dig optagelse af børn, hvor spørgsmålet om foræl-drenes naturalisation ikke har betydning.- Efter § 16 i retningslinjerne kan et barn, der er fødtuden for ægteskab af en udenlandsk mor og en
dansk far, og som ikke har erhvervet dansk indfødsretved fødslen, optages på et lovforslag uafhængigt af,om barnet opholder sig her i landet, hvis blot faderenhar del i forældremyndigheden over barnet.- En tilsvarende bestemmelse fandtes i § 14 i det cirku-lære, der var gældende ved ændringen af indføds-retsloven i 1999.- Det betyder, at de børn, der blev født uden for ægte-skabforud forlovændringen, har – og har i årevis haft– mulighed for at søge om dansk indfødsret ved natu-ralisation.- Det betyder, at hvis det kun er faderen, der er dansk,erhverver barnet alene dansk indfødsret ved fødslen,hvis det er født her i landet.[Løsning på problemstillingen]- Det er en tilsvarende vejledning, som ministeriet i daggiver de ansøgere, som ikke har erhvervet dansk ind-fødsret ved fødslen, men som fejlagtigt har fået ud-stedt dansk nationalitetspas, og som nu kan føle, atde er kommet i klemme mellem to regelsæt – nemligregelsættet vedrørende erhvervelse af tidsubegræn-set opholdstilladelse og regelsættet vedrørende er-hvervelse af dansk indfødsret.- Jeg ser ikke noget grundlag for at indføre en særord-ning for den gruppe af personer, der ikke har erhver-
vet dansk indfødsret ved fødslen, men som fejlagtigthar fået udstedt et dansk nationalitetspas.- Ministeriet vil derimod søge at løse problemet i for-bindelse med behandlingen af en ansøgning omdansk indfødsret ved naturalisation fra en person, derikke har erhvervet dansk indfødsret ved fødslen, mensom fejlagtigt har fået udstedt et dansk nationali-tetspas. Ministeriet vil under behandlingen af sagen –når der foreligger sådanne særlige omstændighederforelægge sagen for Folketingets Indfødsretsudvalgmed henblik på udvalgets stillingtagen til, om der skalmeddeles dispensation fra en eller flere betingelser ide gældende retningslinjer for naturalisation, herun-der fra kravet om en tidsubegrænset opholdstilladel-se.[Erhvervelse af tidsubegrænset opholdstilladelse efterEU-reglerne og efter udlændingeloven]- De personer, der ikke har erhvervet dansk indfødsretved fødslen, men som er statsborgere i et andet EU-eller EØS-land eller Schweiz kan opnå tidsubegræn-set opholdsret efter EU-rettens regler.- Efter EU-opholdsbekendtgørelsen har statsborgere iandre EU- eller EØS-lande, som har opholdsret iDanmark efter EU-reglerne ret til tidsubegrænset op-hold efter 5 års lovligt, uafbrudt ophold i Danmark.Herudover stilles ingen andre krav.
- For personer omfattet af udlændingelovens reglerom erhvervelse af tidsubegrænset opholdstilladelsekan jeg generelt oplyse, at der allerede er åbnet forat meddele tidsubegrænset opholdstilladelse på me-re lempelige vilkår for visse persongrupper. Det dre-jer sig blandt andet om udlændinge, der har et stærkttilknytningsforhold til Danmark.- Den persongruppe, som vi hér drøfter, er ikke umid-delbart omfattet af gældende praksis for erhvervelseaf tidsubegrænset opholdstilladelse på lempeligerevilkår for udlændinge, der har et stærkt tilknytnings-forhold til Danmark.- Jeg mener, som jeg allerede har nævnt, at denneproblemstilling først og fremmest skal løses i forbin-delse med behandlingen af en ansøgning om danskindfødsret. Ministeriet vil – når der foreligger sådannesærlige omstændigheder – forelægge sagen for Fol-ketingets Indfødsretsudvalg med henblik på udvalgetsstillingtagen til, om der skal meddeles dispensationfra en eller flere betingelser i de gældende retnings-linjer for naturalisation, herunder fra kravet om entidsubegrænset opholdstilladelse.[I overensstemmelse med Danmarks internationale kon-ventioner]- Reglerne om erhvervelse af dansk indfødsret vedfødslen bygger på afstamningsprincippet. Det bety-
der, at det først og fremmest er forældrenes statsbor-gerskab, der har betydning for barnets erhvervelse afdansk indfødsret.- Det betyder så også, at et barn, der er født uden forægteskab af en udenlandsk mor og en dansk far før1999, og hvor barnet derfor ikke har erhvervet danskindfødsret efter faderen, vil barnet have erhvervetmoderens statsborgerskab.- Barnet vil derfor kun blive statsløst i de tilfælde, hvorbarnets mor måtte være statsløs.- Og der er på ingen måde tale om, at Danmark fast-holder visse personer i statsløshed, som der er hen-vist til i spørgsmålet.- Argumentet skulle ifølge spørgeren være, at personerfastholdes i statsløshed, fordi reglerne for erhvervelseaf dansk indfødsret og pointsystemet ved erhvervelseaf tidsubegrænset opholdstilladelse i kombination gørdet vanskeligt at erhverve dansk statsborgerskab,selv om man er født og opvokset her i landet.- Men jeg vil gerne minde om, at en person, der er fødtstatsløs i Danmark, vil være omfattet af enten FN’skonvention om barnets rettigheder eller af FN’s kon-vention om begrænsning af statsløshed i forhold tilerhvervelse af dansk indfødsret ved naturalisation.
- Personer omfattet af konventionerne kan optages pået lovforslag om indfødsrets meddelelse uden at skul-le opfylde de sædvanlige betingelser – det betyderblandt andet, at det ikke er en betingelse, at de på-gældende har en tidsubegrænset opholdstilladelse iDanmark.- I de tilfælde, hvor barnet ikke bliver statsløst, menderimod har erhvervet moderens statsborgerskab, måbarnet henvises til at søge om dansk indfødsret vednaturalisation.