Indfødsretsudvalget 2010-11 (1. samling)
IFU Alm.del
Offentligt
997430_0001.png
997430_0002.png
Dato:J.nr.:
16. maj 20112011/307-76
Folketingets IndfødsretsudvalgChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 90,

alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marianne Jelved (RV).

Spørgsmål nr. 90:

”Hvis ikke ministeren er indstillet på at indføre en decideret særordning for unge mennesker,der er vokset op her i landet, men som først som 18-årige får at vide, at de ikke er danskestatsborgere, fordi de er omfattet af indfødsretsreglerne, der var gældende før 1999, bedesministeren redegøre for, om han så vil give disse mennesker mulighed for dispensation i for-hold til pointsystemet for erhvervelse af permanent ophold, således at de hurtigere kan søgedansk statsborgerskab og dermed få vurderet deres mulighed for dispensation i forhold tilreglerne for erhvervelse af dansk indfødsret. Spørgsmålet stilles i forlængelse af spørgsmål89”.

Svar:

De personer, der ikke har erhvervet dansk indfødsret ved fødslen, men som er statsborgere iet andet EU- eller EØS-land eller i Schweiz, kan opnå tidsubegrænset opholdsret efter EU-rettens regler.I henhold til § 19 i EU-opholdsbekendtgørelsen (Bekendtgørelse om ophold i Danmark forudlændinge, der er omfattet af Den Europæiske Unions regler), har statsborgere i andreEU/EØS-lande, der har opholdsret i Danmark efter EU-reglerne, samt medfølgende familie-medlemmer, herunder børn, ret til tidsubegrænset ophold her i landet efter 5 års lovligt, uaf-brudt ophold i Danmark. Herudover stilles ingen andre krav.En sådan tidsubegrænset opholdsret udstedes af Statsforvaltningen.For personer omfattet af udlændingelovens regler om erhvervelse af tidsubegrænset op-holdstilladelse kan jeg generelt oplyse, at der allerede er åbnet for at give tidsubegrænset
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
opholdstilladelse på mere lempelige vilkår for visse persongrupper. Det drejer sig bl.a. omudlændinge, der har et stærkt tilknytningsforhold til Danmark.Efter udlændingelovens § 11, stk. 11, kan udlændinge, der har et særlig stærkt tilknytnings-forhold til Danmark meddeles tidsubegrænset opholdstilladelse på et tidligere tidspunkt og påandre vilkår end andre udlændinge. Det drejer sig om herboende udlændinge, der tilhører detdanske mindretal i Sydslesvig, udlændinge, der tidligere har haft dansk indfødsret, udlændin-ge, der har danske forældre, og udlændinge, der har tilknytning til det danske mindretal iArgentina, og som har danske forældre eller bedsteforældre.Herudover kan der gives tidsubegrænset opholdstilladelse til en udlænding mellem 18 og 19år på mere lempelige vilkår. En ung udlænding over 18 år, der indgiver ansøgning om tids-ubegrænset opholdstilladelse inden det fyldte 19. år, og som har været i uddannelse ellerordinær fuldtidsbeskæftigelse siden afslutningen af folkeskolen, skal således ikke opfyldebeskæftigelseskravet på 2 år og 6 måneder inden for de sidste 3 år. Den unge udlændingskal dog fortsat opfylde de øvrige grundlæggende pointkrav for at opnå tidsubegrænset op-holdstilladelse.En ansøgning om tidsubegrænset opholdstilladelse efter udlændingelovens regler skal indgi-ves til Udlændingeservice.Den persongruppe, der henvises til i spørgsmålet, er dog ikke umiddelbart omfattet af gæl-dende praksis for erhvervelse af tidsubegrænset opholdstilladelse på lempeligere vilkår iforhold til udlændinge, der har et stærkt tilknytningsforhold.Jeg kan i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 89, herunder det i forbindelse medbehandlingen af en ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation fra en person, der ikkehar erhvervet dansk indfødsret ved fødslen, men som fejlagtigt har fået udstedt et dansk na-tionalitetspas, på baggrund af sagens særlige karakter kan overvejes, om sagen skal fore-lægges Folketingets Indfødsretsudvalg med henblik på udvalgets stillingtagen til, om der skalmeddeles dispensation fra en eller flere betingelser i de gældende retningslinjer for naturalisa-tion, herunder fra kravet om en tidsubegrænset opholdstilladelse.
Med venlig hilsen
Søren Pind