Indfødsretsudvalget 2010-11 (1. samling)
IFU Alm.del
Offentligt
997428_0001.png
997428_0002.png
Dato:J.nr.:
16. maj 20112011/307-76
Folketingets IndfødsretsudvalgChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 89,

alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marianne Jelved (RV).

Spørgsmål nr. 89:

”Med henvisning til bl.a. sagerne vedr. Daniel Hornstrup og Tim Kristensen bedes ministerenredegøre for, om han vil være indstillet på, at Danmark i lighed med lande som Frankrig, Spa-nien, Finland og Tyskland indfører en særordning for mennesker, som på grund af myndig-hedsfejl, de ikke selv er ansvarlige for, har troet, de var statsborgere i det land, de bor i. Derhenvises til artikel i Information den 26. april 2011 ”Statsborgerskab II: Eksperter opfordrer tilpolitisk indgriben”, hvoraf det fremgår, at man i Frankrig f.eks. kan opnå statsborgerskab aleneved at afgive en erklæring om, at man har været anset for statsborger i 10 år eller mere, mensman i Tyskland får statsborgerskab, hvis man i 12 år har været behandlet som statsborger.Tildelingen sker med virkning tilbage til det tidspunkt, hvor myndighederne første gang be-handlede den pågældende som statsborger, f.eks. ved udstedelse af tysk pas”.

Svar:

Jeg kan oplyse, at jeg ikke på baggrund af de enkeltsager, der er kommet frem i medierne,og/eller som er modtaget i ministeriet, finder grundlag for at indføre en særordning for perso-ner, som ikke har erhvervet dansk statsborgerskab ved fødslen eller efterfølgende ved foræl-drenes indgåelse af ægteskab, men som beklageligvis fejlagtigt har fået udstedt et dansk na-tionalitetspas.Der er tale om personer, som er født på et tidspunkt, hvor børn ikke automatisk erhvervededansk indfødsret efter deres far, hvis de var født uden for ægteskab, men hvor børnene havdemulighed for selvstændigt at søge om dansk indfødsret ved naturalisation, såfremt faderenhavde del i forældremyndigheden. Dette følger af retningslinjernes § 16, jf. cirkulæreskrivelsenr. 61 af 22. september 2008 om retningslinjer for naturalisation. En tilsvarende bestemmelse
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
fandtes i § 14 i det cirkulære, der var gældende ved ændringen af indfødsretsloven i 1999, jf.Justitsministeriets cirkulære nr. 132 af 3. oktober 1997 om dansk indfødsret ved naturalisation.I forbindelse med behandlingen af en ansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation fra enperson, der ikke har erhvervet dansk indfødsret ved fødslen, men som fejlagtigt har fået ud-stedt et dansk nationalitetspas, kan det på baggrund af sagens særlige karakter overvejes,om sagen skal forelægges Folketingets Indfødsretsudvalg med henblik på udvalgets stillingta-gen til, om der skal meddeles dispensation fra en eller flere betingelser i de gældende ret-ningslinjer for naturalisation.
Med venlig hilsen
Søren Pind