Forsvarsudvalget 2010-11 (1. samling)
FOU Alm.del
Offentligt
1023682_0001.png
10. august 2011
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 220 stillet af folketingsmedlem Jens ChristianLund, S.

Spørgsmål nr. 220:

Vil ministeren redegøre for status af hele området ved Nr. Lyngvig Fyr og herunder forklareejerforholdet for området samt for brugen heraf, jf. FOU alm. del - bilag 149?

Svar:

Farvandsvæsenet er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarelse.Farvandsvæsenet har i den anledning oplyst følgende:”Farvandsvæsenet har pr. 15. november 2010 overdraget hele området ved Nr. Lyng-vig Fyr inklusiv alle bygninger til Naturstyrelsen og har i den forbindelse udelukkendebibeholdt en adgangs- og brugsret til fyrinstallationerne. Det er således Naturstyrel-sen, der er ansvarlig for brugen af området.”Da fyret er overdraget til Naturstyrelsen under Miljøministeriet har Forsvarsministeriet an-modet Miljøministeriet om bidrag til svar. Miljøministeriet har i denne forbindelse oplyst føl-gende:”Naturstyrelsen ejer Nr. Lyngvig Fyr omfattende fyrtårnet, fyrmesterbolig mm. Natur-styrelsen ejer ligeledes de to matrikler, som bygningerne ligger på. Ejendommen eroverdraget fra Farvandsvæsenet i november 2010. Farvandsvæsenet driver stadig fy-ret som anduvningsfyr (et kraftigt lysende fyr der vejleder skibe, der nærmer sig landfra åben sø), og der er udarbejdet en deklaration, som sikrer Farvandsvæsenets ad-gangs- og brugsret til lanternerummet.Naturstyrelsen har i februar 2011 indgået en lejeaftale med Ringkøbing-Skjern Kom-mune, hvorunder kommunen lejer ejendommen for en 20-årig periode. Tårnet og om-rådet omkring fyret skal holdes åbent for offentligheden, og der skal etableres et kul-tur- og naturhistorisk formidlingscenter. Det primære mål er at formidle områdets na-tur- og kulturhistorie. Den daglige drift af området skal varetages af Ringkøbing-SkjernMuseum. På nuværende tidspunkt er der adgang for besøgende til selve fyrtårnet,men inddragelsen af de øvrige bygninger er endnu ikke gennemført.”
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200