Forsvarsudvalget 2010-11 (1. samling)
FOU Alm.del
Offentligt
1022143_0001.png
1022143_0002.png
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 199 stillet efter ønske fra folketingsmedlem LeifLahn Jensen, S.

Spørgsmål nr. 199:

Vil ministeren kommentere Farvandsvæsenets forslag til en omstrukturering ikystredningstjenesten, som gør, at der vil blive ændringer i forhold til beredskabet fraGrenaa Redningsstation, og vil ministeren i den forbindelse redegøre for baggrunden forbeslutningen, beslutningens økonomiske konsekvenser og konsekvenserne for beredskabet iØstjylland, samt hvornår ændringen ventes at træde i kraft?

Svar:

Farvandsvæsenet er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarelse.Farvandsvæsenet har i den anledning oplyst følgende:”Farvandsvæsenets kystredningstjeneste består af 21 redningsstationer og indgår som ételement i det samlede danske søredningsberedskab, hvori der også indgår eksempelvisflyvevåbnets redningshelikoptere, søværnets skibe og Marinehjemmeværnet.Farvandsvæsenet ser løbende på behovet for at justere organiseringen afkystredningstjenesten. Farvandsvæsenets fokus er således samlet set at opretholde detbedst mulige beredskab gennem en hensigtsmæssig anvendelse af de disponibleressourcer.Farvandsvæsenet har på den baggrund til hensigt at flytte det store redningsfartøj AnnaE. Rørbye fra redningsstation Grenaa til redningsstation Skagen. Til gengæld får Grenaaet nyt let redningsfartøj, der er større, hurtigere og bedre end det lette redningsfartøj,som stationen har i dag. Redningsstation Anholt får i den forbindelse tilført detnuværende store redningsfartøj fra redningsstation Skagen, der er et mere moderne ognæsten dobbelt så hurtigt fartøj som det, der i dag findes på Anholt redningsstation.Med den påtænkte rokade af fartøjer vurderer Farvandsvæsenet, at redningsopgaven iden sydlige del af Kattegat fremadrettet kan løses under anvendelse af samlet set færreressourcer, idet antallet af store redningsfartøjer reduceres med én mod en langt mindre
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
investering i et let redningsfartøj og nogle mindre ombygninger på redningsstationen iGrenaa.Det nye fartøj i Grenaa bliver af typen hurtiggående 11 meter redningsfartøj, der erstørre, hurtigere og bedre end det lette redningsfartøj, som stationen har i dag.Farvandsvæsnet vurderer således, at Farvandsvæsenets bidrag til det samlede danskesøredningsberedskab holdes på samme niveau i den sydlige del af Kattegat, hvorredningsstationerne i Grenaa og på Anholt opererer.En analyse af samtlige aktioner fra redningsstation Grenaa i perioden 2004 – 2010 viser,at langt hovedparten af disse aktioner ville kunne løses med det nye og bedre letteredningsfartøj.Samtidig får redningsstation Anholt, der også råder over et moderne let redningsfartøj, etmoderne stort fartøj, der kan sejle ca. dobbelt så hurtigt, som det fartøj stationen råderover i dag. Dermed vil redningsstation Anholt kunne nå nødstedte næsten dobbelt sålangt væk som i dag på den samme tid.I forhold til det samlede beredskab ved Kystredningstjenesten er det desudenFarvandsvæsenets vurdering, at beredskabet samlet set styrkes. Redningsstation Skagenfår et større redningsfartøj, end de har i dag, hvilket styrker opgaveløsningen i bl.a.Skagerrak, som er et mere åbent og barsk farvand end Kattegat.Forudsætningen for at flytte Anna E. Rørbye fra Grenaa er, at redningsstation Grenaa fårleveret det omtalte nye og moderne lette redningsfartøj, samt at redningsstation Anholtfår det store redningsfartøj fra Skagen. Dette forventes tidligst at kunne finde sted i 1.halvdel af 2012.”
Jeg kan henholde mig til det, som Farvandsvæsenet har oplyst. Jeg kan endvidere for godordens skyld oplyse, at Farvandsvæsenet er i dialog med Norddjurs Kommune om sagen.
Side 2/2