Forsvarsudvalget 2010-11 (1. samling)
FOU Alm.del
Offentligt
1015233_0001.png
1015233_0002.png
27. juni 2011
Besvarelse af forsvarsudvalgsspørgsmål nr. 204 stillet af folketingsmedlem Per Clausen, EL.

Spørgsmål nr. 204:

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor hun og hendes forgænger ikke har overholdt denåbenhedsordning, der forpligter ministre til hver måned at offentliggøre, hvad de har brugtpå rejser?

Svar:

Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Det RadikaleVenstre indgik i foråret 2009 en aftale om en åbenhedsordning om ministres udgifter ogaktiviteter. Ordningen trådte i kraft 1. juni 2009.Forsvarsministeriet har siden denne dato opgjort ministerens månedligerepræsentationsudgifter, udgifter til tjenesterejser, modtagne gaver, varetagelsen afofficielle repræsentative opgaver samt den kommende måneds officielle ministeraktiviteterpå Forsvarsministeriets hjemmeside.Under udgifter til tjenesterejser falder udgifter til transport, udgifter til måltider og udgifter tilovernatning samt andre tjenstligt begrundede udgifter.
Generelt skal det bemærkes, at det er en forudsætning for at opgøre udgifterne, atForsvarsministeriet har modtaget en faktura eller andre oplysninger, der kan give klarhedover udgifterne.I det tilfælde, hvor der endnu ikke er modtaget oplysninger om udgifter, harForsvarsministeriet anført, at ”omkostning endnu ikke opgjort.” Når fakturaen er modtaget,er rejseudgifterne opført på åbenhedsordningen.Som udgangspunkt rejser forsvarsministeren med rutefly, medmindre særlige hensyn talerfor at anvende forsvarets fly. Når forsvarsministeren anvender rutefly, er det oplyst pååbenhedsordningen, hvad udgiften har været til det.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Derimod faktureres Forsvarsministeriet ikke for anvendelse af forsvarets fly, hvilket erårsagen til, at Forsvarsministeriet hidtil ikke har opgjort udgifterne på åbenhedsordningen.Det skyldes, at flyvninger for forsvarsministeren er blevet betragtet som ”interne flyvninger”i lighed med flyvninger for forsvarets myndigheder. Flyene anvendes i øvrigt somudgangspunkt kun, hvis det fx af tidsmæssige, sikkerhedsmæssige eller geografiske årsagervurderes nødvendigt. Dernæst kan det oplyses, at forsvarsministeren kun anvenderforsvarets fly under videst mulig hensyntagen til øvrige opgaver.Set i lyset af Rigsrevisionens beretning om ministres og kommissionsmedlemmers rejser harForsvarsministeriet over for Rigsrevisionen oplyst, at Forsvarsministeriets udgifter iforbindelse med ministerens rejser med forsvarets fly fremover vil fremgå afåbenhedsordningen. Dette finder Rigsrevisionen tilfredsstillende.
Side 2/2