Forsvarsudvalget 2010-11 (1. samling)
FOU Alm.del
Offentligt
FolketingetForsvarsudvalgChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
6. juni 2011Strafferetskontoret2011-792-1704RAJ41858
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 193 (Alm. del), som Folke-tingets Forsvarsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. april 2011.
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 193 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren redegøre for det juridiske grundlag for priva-te væbnede vagters anvendelse af magt, herunder vagternesanvendelse af våben mod pirater og eventuelle tilfangetagelseaf pirater i forbindelse med forsvar af skibe under danskflag?”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at handlinger, der foretages af private, be-væbnede vagter om bord på et dansk skib, som udgangspunkt vil væreomfattet af dansk straffemyndighed. Under dansk straffemyndighed fal-der således handlinger, der foretages på et dansk fartøj inden for etfremmed myndighedsområde af personer, der hører til fartøjet, eller somfølger med fartøjet som rejsende, og handlinger, der er foretaget på etdansk fartøj uden for et myndighedsområde (f.eks. på åbent hav), jf.straffelovens § 6, nr. 2 og 3.I sager, hvor der foreligger dansk straffemyndighed, vil handlinger, derudføres af private, bevæbnede vagter, og som f.eks. indebærer anvendel-se af våben til selvforsvar eller frihedsberøvelse af tilbageholdte pirater,være underlagt straffelovens regler, herunder straffelovens § 13 om nød-værge og straffelovens § 261 om ulovlig frihedsberøvelse.Private vagter, som efter Justitsministeriets afgørelse har fået tilladelse tilat bære våben med henblik på selvforsvar om bord på danske skibe, vilsåledes skulle iagttage de begrænsninger for magtanvendelsen, som føl-ger af dansk strafferet.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet etbidrag fra Søfartsstyrelsen, som har oplyst, at sømandsloven, jf. lovbe-kendtgørelse nr. 742 af 18. juli 2005 med senere ændringer, indeholdernærmere regler om skibsførerens forpligtelser i forbindelse med opret-holdelsen af orden og sikkerhed om bord. Det følger således bl.a. af sø-mandslovens § 63, at skibsføreren – såfremt der begås en grovere forbry-delse om bord, og skibet ikke er i dansk havn – så vidt muligt skal sørgefor, at en skyldig ikke undviger, indtil de danske myndigheder kan tagesig af sagen. Skibsføreren kan i dette øjemed anvende nødvendige mid-ler, men må ikke bruge strengere midler, end formålet kræver.
2
Såfremt de pågældende er mistænkt for at have begået forbrydelser om-fattet af konventionen af 10. marts 1988 til bekæmpelse af ulovlige hand-linger mod søfartssikkerheden (SUA-konventionen), kan skibsførerenudlevere dem til udenlandske myndigheder.Det antages, at reglerne om skibsførerens forpligtelser også finder an-vendelse i den situation, hvor private bevæbnede vagter om bord på ski-bet tilbageholder pirater som led i forsvaret af skibe, der sejler underdansk flag.
3