Forsvarsudvalget 2010-11 (1. samling)
FOU Alm.del
Offentligt
993375_0001.png
993375_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Den 6. maj2011Spørgsmål fra Folketin-gets ForsvarsudvalgStillet af fra Frank Aaen(EL) Nr. 185 af 15. april2011

Spørgsmål 185:

Hvor mange udsendte medarbejdere har Danmark i Libyen, og hvilke opgaver skal den eller deudsendte medarbejdere løse, samt hvilke oplysninger eller resultater er der kommet ud af arbej-det?

Svar:

Jeg har udpeget en særlig udsending - på særlig mission til Libyen bl.a. med det formål at ud-bygge vores kendskab og kontakt til det libyske overgangsråd og andre mulige oppositions-grupper, samt afsøge hvordan vi fra dansk side bedst kan assistere til en demokratisk udvikling iet, forhåbentlig snarligt, post-Gaddafi Libyen. Thomas Lund-Sørensen er tidligere ambassadør iJordan.Umiddelbart før påske var sikkerhedssituationen og logistikken sådan, at missionen kunne gen-nemføres. Jeg kan oplyse, at ambassadøren og et lille team har opholdt sig i Benghazi i det øst-lige Libyen, hvor oppositionen har organiseret sig, siden den 20. april. Vi samarbejder med bl.a.italienerne, som har en konsul i Benghazi. Teamet fungerer p.t. i en rotationsordning, hvorAmbassadør Lund-Sørensen og et medlem af hans team på skift er til stede i Benghazi. Det erplanen at opretholde en begrænset tilstedeværelse frem til 9. maj 2011 med henblik på at kunneudarbejde optioner for mulige fremtidige aktiviteter.Da missionen aktuelt er undervejs er det endnu for tidligt at konkludere på resultaterne, men deforeløbige meldinger er opmuntrende. Overgangsrådet synes at have solid folkelig opbakningog politisk vilje til at ville føre et frit Libyen i den demokratiske retning, som de har givet udtrykfor i deres internationale kontakter. Fremtiden vil vise om visionerne kan gennemføres, menlige nu tegner det lovende.
I dag er alene USA, UK, Frankrig og altså Danmark tilstede i Libyen med en særlig udsending.En række lande forventes at følge efter. Vores tidlige tilstedeværelse kan give os et stærkt ud-
gangspunkt i et senere frit Libyen. Det er også endnu et klart tegn på det klare og mangefacette-rede engagement, som Danmark har i forhold til Libyen.