Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
926668_0001.png
926668_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 3. december 2010Sagsnr.: 8050Dok.nr.: 169591
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 30. november2010 stillet følgende spørgsmål nr. 82 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 82:

”Vil ministeren kommentere høringssvarene (Landbrug og Fødevarer og BiodynamiskForbrugersammenslutning), der er refereret i FLF alm. del - bilag 74 og75?”

Svar:

Høringssvarene vedrører godkendelsen af chitin-glucan og shiitake-ekstrakt som nyefødevareingredienser i henhold til novel food forordningen.Landbrug og Fødevarer udtaler i deres høringssvar, at de henholder sig til, at DenEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet, at de pågældendeprodukter er vurderet sikre ved de påtænkte anvendelser og i de ansøgte mængder.Det er regeringens holdning, at hvis produkterne opfylder kravene til godkendelse,herunder at de er vurderet sikre at anvende, bør der gives en tilladelse til markedsføring iEU. Regeringen finder derfor, at der på baggrund af EFSA’s vurdering og DTU,Fødevareinstituttets, udtalelse bør gives tilladelse til markedsføring af produkterne. Somjeg forstår høringssvaret er dette også holdningen hos Landbrug og Fødevarer.Biodynamisk Forbrugersammenslutning er kritisk overfor en godkendelse afprodukterne og opfordrer til, at det undersøges nærmere, hvad formålet er medtilsætningen af de pågældende produkter til fødevarer, og om de er sikre. Foreningenargumenterer med, at produkterne har været udsat for voldsomme fremstillingsprocesser
og, at der ikke er noget livgivende i produkterne, hvorfor foreningen ikke ser nogetformål med tilsætningen.Hertil kan jeg oplyse, at det ikke er et krav, at ansøger skal redegøre for formålet med enny fødevare eller ny fødevareingrediens, som godkendes efter novel food reglerne.Kriterierne for godkendelse af en ny fødevare er, at den skal være sikker at indtage, ikkemå være vildledende for forbrugeren og ikke må være ernæringsmæssig ufordelagtigsammenlignet med en fødevare, som den eventuelt skal erstatte. Produkterne er, somnævnt, vurderet af EFSA som værende sikre at anvende under de ansøgte betingelser.Der har desuden ikke været grund til at antage, at markedsføringen vil være vildledendefor forbrugeren eller, at produkterne er ernæringsmæssigt ufordelagtige sammenlignetmed det, de eventuelt skal erstatte. Fødevarer, som er tilsat de pågældende produkter,skal mærkes henholdsvis ”chitin-glucan fra Aspergillus niger” og enten ”ekstrakt frasvampen Lentinula edodes” eller ”ekstrakt fra shiitake-svamp”.Biodynamisk Forbrugersammenslutning bemærker desuden, at der burde være minimumet par ugers høringsfrist. I de pågældende sager har Fødevarestyrelsen først modtagetforslagene 14 dage før afstemningen, hvilket er den frist, der er for Kommissionensfremsendelse af forslag forud for afstemning i Den Stående Komité, jf. komitéensforretningsorden. På grund af fristerne for oversendelse af notater til Folketinget, har detikke været muligt at give længere høringsfrist i disse tilfælde. Jeg er enig i, at dette ikkeer tilfredsstillende, når sagerne er så relativt komplicerede, og derfor vil regeringen ogsåopfordre til, at Kommissionen i fremtidige sager om novel food godkendelserfremsender forslaget på et tidligere tidspunkt således, at der sikres bedre tid tilbehandling i medlemsstaterne.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2