Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2010Sagsnr.: 7921
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22.11.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 70 (Alm. del) som hermed besvares.
Spørgsmål 70:
”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspm M og N omMRSA-bakterien den 17. november 2010 oversende en redegørelse for de igangsatteforskningsprojekter vedrørende MRSA, herunder oplyse bevillingsrammen tilprojekterne?”Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, som jeg henholder mig til:”Pr. 1. januar 2010 er der igangsat et 3-årigt projekt om MRSA og ESBL i den danskesvineproduktion. Projektet forventes afsluttet i 2012. Hertil er der af Fødevareministerietbevilget 7.704.000 kr. Som tidligere nævnt er formålet med det 3-årigeforskningsprojekt at give os viden om:––––National prævalens af MRSA og ESBL hos svin og identifikation afrisikofaktorer.Specifik analyse af betydning af cefalosporin-anvendelse for forekomst afMRSA og ESBL.Identifikation af genetiske og fænotypiske egenskaber som kan forklarebakteriernes succes.Estimeret smitterisiko af MRSA og ESBL hos mennesker med tæt kontakt tilgrise.
–
–
Risikofaktorer for MRSA og ESBL med samme genotype, som er fundet blandtgrise, herunder om hvilken erhvervsmæssig eksponering til grise, der er enrisikofaktor.Dynamik og spredning af MRSA og ESBL på besætningsniveau.
Der er også igangsat et projekt til udvikling af en testmetode, som kan anvendes til atfrikende svinebesætninger for MRSA. Projektet forventes at blive afviklet i to faser. Derer til første fase af projektet bevilget 1.665.000 kr. Først efter afvikling af første fase skalder tages stilling til, hvorvidt anden fase af projektet skal afvikles.Derudover udfører Fødevarestyrelsen i forbindelse med styrelsens årlige centraltkoordinerede laboratorieprojekter (CKL-projekter) andre undersøgelser for at kortlæggeudbredelsen af MRSA i svin, kvæg og fjerkræ i Danmark.Endeligt er der iværksat to EU finansierede MRSA projekter, hvor vi ikke har kendskabtil bevillingsrammen.Det drejer sig om:CONCORD, som er finansieret af EU med deltagelse af DTU. Projektet har til formål atafklare hvor mange forskellige kloner af MRSA, der inficerer mennesker i Europa, samtfinde eventuelle mål for udvikling af nye vacciner.PILGRIM, som er et EU FP7 finansieret projekt med deltagelse af KU-Life og StatensSerum Institut. I forbindelse med disse projekter undersøges forekomst og transmissionaf MRSA fra avlsbesætning - so – smågrise – slagtesvin – slagteri i et mindre antalbesætninger.”
Henrik Høegh
/Heidi Søltoft
2