Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
936581_0001.png
936581_0002.png
936581_0003.png
936581_0004.png
936581_0005.png
936581_0006.png
936581_0007.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 17. november 2010
TALE TIL SAMRÅD M og N OM MRSADEN 17. NOVEMBER[Det talte ord gælder]
Spørgsmål M”Mener ministeren ikke, at det er et problem, at forekomsten af MRSAer stigende i Danmark?”
Spørgsmål N”Vil ministeren redegøre for, hvorfor ministeren ikke med det sammevil gøre noget ved forekomsten af MRSA hos svin, når eksperteradvarer mod bakterien, der spreder sig i samfundet og dukker op påhospitalerne?”
Svar- Jeg tager det meget alvorligt, at der er MRSA i danskesvinestalde, og at bakterien kan smitte mennesker.
-
Jeg vil derfor gerne understrege, at jeg har minopmærksomhed rettet imod at finde entilfredsstillende løsning på problemet.
1
- Lad mig begynde med at slå fast, at der er intet, dertyder på, at kød fra svin med MRSA-bakterier spilleren rolle i overførslen af MRSA til mennesker.- Bakterien giver heller ikke anledning til sygdom hossvinene selv eller for den sags skyld hos normale ograske mennesker. Raske mennesker kan dog godt væresmittebærere.- MRSA fra svin optræder først og fremmest hos nogleaf de mennesker, der arbejder i svinebesætninger,hvor de har en særlig risiko for at blive smittet.- Ifølge sundhedsmyndighederne opstår det størstesundhedsmæssige problem dog først, hvis MRSAsmitter mennesker, der i forvejen er syge ellersvækkede. For eksempel på hospitaler og plejehjem.- Derfor har Sundhedsstyrelsen indført en rækkehygiejniske forholdsregler på disse steder for atforebygge smitte.
Fakta - stigning eller ej ?- Før vi kommer til resten af løsningerne, bliver vi nødttil at have fakta på plads.
2
- Sundhedsmyndighederne mener, at der er sket enstigning i antallet af mennesker med MRSA, menogså at omfanget af stigningen er usikker.- Det skyldes, at der nogle år har været opsøgendeprojekter, så der bliver påvist flere tilfælde.
- Når det handler om svin, er det ikke entydigt, om derer sket en stigning.- Fødevarestyrelsen har oplyst, at man ikke umiddelbartkan sammenligne det eksisterende datamateriale forMRSA hos svin.- Det skyldes, at der i de to undersøgelser, der hidtil erforetaget, er brugt forskellige besætningstyper,forskellige prøvetyper og forskellige prøvesteder.- Den ene undersøgelse er udført alene på danskeslagtesvin på svineslagterierne, og viste MRSA i 13 %af svinene. Den anden er udført i avls- ogopformeringsbesætninger samt sobesætninger isamtlige EU-lande.- Metoderne og prøvegrundlaget er forskelligt, og det erderfor ikke muligt at vurdere, om der er sket enstigning i antallet af smittede svin.
3
- EU- undersøgelsen viste dog, at Danmark ligger lavt iforhold til andre EU lande.- Gennemsnittet i EU lå i 2008 på 27% isobesætningerne og 14% i avlsbesætninger. I danskesobesætninger blev der i EU-undersøgelsen fundetMRSA i 3,5% af besætningerne, mens der ikke blevfundet MRSA i avlsbesætningerne.Hvad er der gjort hidtil?
- Selvom vi i EU-sammenhæng ligger meget lavt, harde danske myndigheder taget problemet megetalvorligt, da problemet med MRSA i danskesvinebesætninger blev kendt i løbet af 2006.
- Samme år etablerede vi et tæt samarbejde i densærlige koordinationsgruppe for MRSA hos svin.Gruppen omfatter ud over Fødevarestyrelsen ogsåSundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut,Arbejdstilsynet og DTU.
- Ifølge koordinationsgruppen er der behov for mereforskning på området, før det er muligt at laveeffektive bekæmpelsesstrategier. Vi er for eksempelnødt til at vide, hvordan vi skal behandle smittedebesætninger, og hvordan vi kan sikre, at de forbliverfrie for MRSA.4
- Det førte til, at Fødevareministeriet i 2009 afsatte 7,7mio.kr. til et 3-årigt forskningsprojekt på DTU.
- Projektet skal afdække de faktorer, der har betydningfor forekomsten og udbredelsen af MRSA isvineproduktionen og for smitte fra svin tilmennesker.
- Herudover skal DTU også evaluere den nuværendemetode til påvisning af MRSA, så den er velegnet tilat undersøge et større antal dyr.
- Vi skal også finde ud af, om det er muligt at holdebesætninger frie for MRSA, så der f.eks. kan skabeset MRSA frit miljø, hvor der kan omsættes svin medminimal risiko for smittespredning.Antibiotika- Hvad vi imidlertid ved allerede i dag er, at visse typeraf antibiotika kan fremme forekomsten af MRSA hossvin.- Derfor har vi sat flere initiativer i gang for at reducereforbruget af antibiotika i svinebesætninger.
- Fødevarestyrelsen har indført ordningen med det”gule kort”, som stiller krav til at reducere5
antibiotikaforbruget i de besætninger, der har detstørste forbrug. De 10 procent af besætningerne, derhar det højeste antibiotikaforbrug, står for 25 procentaf det samlede antibiotikaforbrug i svinebesætninger.- Ud over det gule kort får disse besætninger også øgetoffentlig kontrol, og de skal have flere obligatoriskedyrlægebesøg for egen regning.
- Jeg har tillid til, at vi med disse tiltag kan vendeudviklingen. Og foreløbig ser tendensen positiv ud:Siden vi i sommer sendte over 1200informationsbreve ud om gult kort-ordningen, erantibiotikaforbruget faktisk faldet.
- Hvis man sammenligner 3. kvartal af 2010 medsamme kvartal i 2009, er der tale om et fald på 7,1 %.
Antibiotika- og resistenshandlingsplanen- Vi ved, at et for højt antibiotikaforbrug – både ilandbruget og i sundhedssektoren – fører tilresistensproblemer. Det skal vi tage meget alvorligt.- Derfor lancerede sundhedsministeren og jeg i foråreten antibiotika- og resistenshandlingsplan, hvor vi- både har fokus på at reducere forbruget og på atanvende antibiotika mest optimalt.6
- For eksempel skal vi sørge for at reservere devigtigste antibiotika til mennesker. Derfor er jeg ogsåmeget tilfreds med, at branchen selv har valgt atindføre et frivilligt stop for brug af antibiotika aftypen cefalosporin, som anses for kritiske forbehandling af mennesker.
Afslutning- Afslutningsvis vil jeg sige, at jeg tagerproblemstillingen omkring MRSA meget alvorligt.
- Vi er nødt til at have et grundigere kendskab, end vihar lige nu, for at kunne vurdere den reelle risiko vedMRSA og for at vide, hvordan der skal sættes ind.
- Vi må vente på forskningen, men også effekten af deinitiativer, der allerede er sat i gang.
- Antibiotikaforbruget ser ud til at rette sig, ogsundhedsmyndighederne har fokus på, at svækkedepersoner ikke udsættes for smitte.
- Vi har kikkerten indstillet de rigtige steder. Når vived, hvad der virker, vil jeg sørge for, at derudarbejdes de nødvendige handlingsplaner ogstrategier, så vi kan bekæmpe den risiko, der kommerfra MRSA i svineproduktionen.7