Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
935841_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 16. december 2010Sagsnr.: 7923Dok.nr.: 172972
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. november2010 stillet følgende spørgsmål nr. 67 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 67:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del – samrådsspm J og K omhydrolyserede hvedeproteiner den 17. november 2010 oversende en redegørelse fortiltag i produktudviklingen, der kan forebygge allergiske reaktioner?”

Svar:

DTU Fødevareinstituttet oplyser, at det er vanskeligt at forebygge nye fødevareallergier,idet man ikke præcist ved, under hvilke forudsætninger fødevareallergi udvikles. Detvides for eksempel ikke præcist, hvad det er for egenskaber, der gør nogle proteinerallergifremkaldende. Det er derfor ikke muligt ud fra vores viden i dag at opsættegenerelle kriterier for produktionen for at undgå udviklingen af allergifremkaldendestoffer.Hvis en virksomhed ved produktudvikling fremstiller en ny fødevare ellerfødevareingrediens skal denne risikovurderes og godkendes i henhold til reglerne iforordningen om nye fødevarer og nye fødevareingredienser. Ligeledes skal nyetilsætningsstoffer igennem en risikovurdering, før de godkendes i EU. Der foretages idag således en vurdering fra sag til sag for nye fødevarer, fødevareingredienser ogtilsætningsstoffer.
Henrik Høegh
/ Caroline D. Nordentoft