Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
935837_0001.png
935837_0002.png
935837_0003.png
935837_0004.png
935837_0005.png
935837_0006.png
935837_0007.png
935837_0008.png
935837_0009.png
935837_0010.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kontor/HBO/MLFN3.1/GMKJ/CDNODen 15. november 2010
Samråd i Fødevareudvalget vedrøren-de hydrolyseret hvedeprotein, den 17.november 2010.Spørgsmålene er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S)
TALEPUNKTSpørgsmål J”Ministeren bedes redegøre for forløbet i sagen om allergiske reaktionerpå grund af hydrolyserede hvedeproteiner?”
Spørgsmål K”Mener ministeren, at Fødevarestyrelsen har taget sagen om allergiskereaktioner på grund af hydrolyserede hvedeproteiner tilstrækkeligtalvorligt?”
Det talte ord gælder
Samlet besvarelse af spørgsmål J og K:
- Allergi, og herunder fødevareallergi, er et problemfor mange børn og voksne i Danmark og i hele denvestlige verden.
1
- Man kan udvikle allergi på forskellige tidspunkter ilivet, og det kan ofte være svært at identificere detallergifremkaldende stof – det vi kalder allergenet.Det er vigtigt, at den enkelte borger kontakter sinegen læge ved mistanke om allergi, så der kan ud-føres en fagligt anerkendt test.
- Fødevarestyrelsen er opmærksom på alle kendte al-lergener i maden – men ikke nødvendigvis, hvilkeyderligere ingredienser, der kan være allergifrem-kaldende. Så her må også vi støtte os op ad læger-ne.- Personer, som har allergi overfor bestemte stoffer imaden, er nødt til at undgå fødevarer, hvor dissestoffer indgår.- Derfor er det specielt i forhold til allergikere vig-tigt, at mærkningen er korrekt. Det er denne sag ettydeligt bevis på.Redegørelseom sagen- Sagen drejer sig om, at nogle personer har fåetkraftige allergiske reaktioner overfor en bestemttype hydrolyseret hvedeprotein. Personerne har hid-til ikke været allergiske overfor hvede.
2
- Fødevarestyrelsen blev bekendt med sagen den 13.september 2010.
- Det var læger ved Odense Universitetshospital, somi løbet af en periode på ca. 2 år havde konstateretfem tilfælde af alvorlige allergiske reaktioner efterindtag af Bag-let produkter fra Amo.
- Undersøgelserne ved hospitalet i Odense viste, atde allergiske reaktioner skyldtes et hydrolyserethvedeprotein, som var en ingrediens i bageblandin-gerne.
- Der er altså tale om en ingrediens – ikke et tilsæt-ningsstof – der produceres på baggrund af hvede.
- Ifølge allergenmærkningsreglerne skal allergeneingredienser – herunder produkter på basis af hvede– altid fremgå af mærkningen på produkterne.
- De pågældende produkter var ikke mærkede medindhold af hydrolyseret hvedeprotein, som de skullehave været ifølge de nævnte mærkningsregler.
3
- Fødevarestyrelsen har igennem hele forløbet væreti kontakt med den virksomhed, der sælger produk-terne i Danmark. Virksomheden valgte straks at til-bagekalde alle produkter, der indeholdt ingredien-sen, men som ikke var mærket korrekt.
- Samtidig offentliggjorde Fødevarestyrelsen en ad-varsel på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor derblev oplyst om, hvilke produkter der var solgt iDanmark i dagligvarebutikkerne, ligesom fødevare-regionen udførte kontrol med tilbagetrækningen afprodukterne.Inddragelse afDTU og OUH- Dagen efter, at Fødevarestyrelsen blev bekendt medsagen, den 14. september, anmodede styrelsen DTUFødevareinstituttet om at udarbejde en risikovurde-ring ud fra det foreliggende materiale.
- På tidspunktet for tilbagetrækningen var det endnuikke klart, hvilken ingrediens i fedtpulveret der for-årsagede den allergiske reaktion.
4
- Fødevarestyrelsen var derfor under hele forløbet itæt kontakt med Odense Universitetshospital ogmed producenten for at finde årsagen til de allergi-ske reaktioner.
Identifikation afMeripro 711 ogRapid alert i EU- Den 21. september blev det bekræftet fra OdenseUniversitetshospital, at reaktionerne hos de fem pa-tienter skyldtes et hydrolyseret hvedeprotein – Me-ripro 711 – som var en ingrediens i fedtpulveretVana Grasa.
- Samme dag sendte Fødevarestyrelsen en såkaldtRapid Alert til EU-kommissionen til videre udsen-delse til resten af EU. Der er således blevet advaretom produkterne i hele EU.
- Fedtpulveret, som indeholdt det allergene stof, varfejlagtigt mærket på produkterne som ”Palmeolie”.
- Udover palmeolie indeholdt fedtpulveret også an-dre ingredienser, blandt andet det hydrolyseredehvedeprotein, som fejlagtigt ikke var mærket påproduktet.
5
- På grund af den manglende mærkning af det hydro-lyserede hvedeprotein var det vanskeligt for læger-ne og patienterne at finde ud af, hvad de allergiskereaktioner skyldtes.
- Efter det blev klart, at det var det syrehydrolyseredehvedeprotein, Meripro 711, som gav de allergiskereaktioner, var Fødevarestyrelsen i kontakt med denbelgiske producent af hvedeproteinet.
- Den 7. oktober modtog Fødevarestyrelsen den en-delige risikovurdering fra DTU Fødevareinstituttet.Den støttede Odense Universitetshospital i, at de al-lergiske reaktioner skyldtes det syrehydrolyseredehvedeprotein Meripro 711, som indgik i fedtpulve-ret Vana Grasa.
- Fødevarestyrelsen orienterede derpå branchen ogopfordrede dem samtidig til nøje at overveje, om defremover vil anvende syrehydrolyseret hvedeprote-in i deres produkter.
6
- Samtidig indskærpede Fødevarestyrelsen over forbranchen, at det under alle omstændigheder skalfremgå af mærkningen, hvis en fødevare eller ensammensat ingrediens i en fødevare indeholder hy-drolyseret hvedeprotein.DR Kontantudsendelse- I DR Kontant den 12. oktober fremlagde journali-sterne resultater af tests ved Odense Universitets-hospital af otte fødevarer, som ifølge DR Kontanthavde muligt indhold af syrehydrolyseret hvedepro-tein.
- Fødevarestyrelsen kontrollerede efterfølgendemærkningen af de otte fødevarer. De fire af produk-terne var korrekt mærket med hydrolyseret hvede-protein. For de øvrige fire produkter har Fødevare-styrelsen indhentet erklæringer fra virksomhederneom, at produkterne og de anvendte råvarer ikke in-deholder hydrolyseret hvedeprotein. Fødevaresty-relsen har derfor ikke konstateret nogen overtræ-delser af reglerne for produkterne.
7
- Ud over en undersøgelse af de konkrete produkter,har Fødevarestyrelsen undersøgt salget af Meripro711 direkte til danske producenter.
- Producenten af Meripro har meddelt Fødevaresty-relsen, at man på baggrund af den danske sag harvalgt at stoppe produktion og salg af Meripro 705,707 og 711.Har FVST tagetsagen alvorligt nok?- Jeg mener, at den redegørelse, som jeg netop hargivet for sagens forløb, med stor tydelighed viser,at Fødevarestyrelsen har taget sagen meget alvor-ligt.
- Den konkrete sag er fulgt til dørs både overfor pro-ducenterne [den danske producent af de pågælden-de fødevarer, den belgiske producent af ingredien-sen og producenterne af øvrige mistænkte fødeva-rer]; i forhold til EU og i forhold til at få mere vi-den om problemstillingen gennem kontakter til bå-de DTU Fødevareinstituttet og Odense Universi-tetshospital.- Der er handlet hurtigt og effektivt med henblik påat advare og sikre, at problemet blev løst.
8
Fremadrettethåndtering- Et af de centrale problemer i sagen er, at mærk-ningsreglerne ikke har været overholdt. Det pro-blem har Fødevarestyrelsen indtil videre taget håndom ved, som nævnt, at indskærpe reglerne overforbranchen, ligesom branchen er blevet opfordret tilnøje at overveje, om de fremover vil anvende syre-hydrolyseret hvedeprotein i deres produkter.- Netop problemstillingen om mærkning er også em-net for en nordisk kontrolkampagne, der er planlagttil at løbe af stablen i første halvår af 2011. Her vilder være fokus på allergener og mærkningen heraf.
- Fødevarestyrelsen arbejder endvidere lige nu på atintensivere informationsindsatsen overfor branchenmed information om mærkning af allergener.- Endelig er Fødevarestyrelsen – i samarbejde medDTU Fødevareinstituttet - i gang med at undersøge,om der anvendes andre tilsvarende hvedeproteinerog i givet fald, om der skal udtages prøver af ud-valgte fødevarer.
9
- I forhold til EU har Fødevarestyrelsen i forbindelsemed orienteringen af de andre medlemslande op-lyst, at de gerne vil høre om lignende sager i Euro-pa.- Derudover har Fødevarestyrelsen rejst spørgsmåletom brugen af hydrolyseret hvedeprotein og mærk-ningen heraf i den relevante arbejdsgruppe ommærkning, som hører under Kommissionen. Detblev her bekræftet, at ingrediensen tydeligt skalmærkes.
- Endelig har DTU Fødevareinstituttet løbende fokuspå den forskning, der ser på, hvilke hydrolyseredeproteiner der kan medføre allergi. Her ses derblandt andet på betydningen af forarbejdningen afingredienserne i relation til allergi-intensiteten.- Jeg kan forsikre jer om, at Fødevarestyrelsen ogsåfremadrettet vil have fokus på fødevarevirksomhe-dernes deklarationer, om mærkningen er fyldestgø-rende og i overensstemmelse med mærkningsreg-lerne.
10