Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1022896_0001.png
1022896_0002.png
1022896_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. august 2011Sagsnr.: 10988Dok.nr.: 266488
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11.07.2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 506 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 506:

”Ministeren bedes redegøre for hvorfor ukrudt, der er resistent over for pesticider,breder sig i større og større omfang og oplyse, hvilke initiativer der vil blive taget for atstoppe denne udvikling.”

Svar:

Jeg har oversendt spørgsmålet til Plantedirektoratet, der, med bidrag fra DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, oplyser følgende, som jeghenholder mig til:”Resistens over for ukrudtsmidler udvikles som følge af gentagen anvendelse af detsamme ukrudtsmiddel eller anvendelse af ukrudtsmidler med samme virkemekanisme imarken gennem flere år.I en naturlig bestand af ukrudtsplanter vil der være et meget lille antal planter, som franaturens side er resistente over for et givent ukrudtsmiddel. Ved gentagne behandlingermed det pågældende middel, vil der gradvis ske en udvælgelse af de planter, som erresistente, da de følsomme planter dør efter sprøjtning. Med tiden kan der i en markopformeres en større bestand af resistente typer, og disse kan sprede sig til andre markervia transport med markredskaber, dyr, vind, vand, udsæd m.m.Resistensudvikling kan forebygges eller forsinkes ved at skifte mellem ukrudtsmidlermed forskellig virkemåde.
Mulighederne for at skifte mellem forskellige ukrudtsmidler er dog begrænsede, daantallet af ukrudtsmidler igennem en årrække er blevet stærkt reduceret. Dette skyldes,at mange midler er udfaset som følge af EU’s revurdering af pesticider. Andre midler erudgået som følge af nationale regler om beskyttelse af grundvand. Udbuddet afukrudtsmidler forventes yderligere reduceret i de kommende år som følge af den nyeforordning for markedsføring af pesticider (Rådets forordning (EF) Nr. 1107/2009).En anden måde at forebygge resistensdannelse er ved at have et varieret sædskifte medsåvel vår- som vinterafgrøder, hvorved man undgår opformering af enkelte ukrudtsarter.Afgrødevalget i Danmark er de seneste 10-15 år blevet mere ensidigt med en storkornandel. Den øgede vintersædsandel har således fremmet udbredelsen af græsukrudt,hvoraf flere arter har udviklet resistens.Endvidere har en række dyrkningstekniske behandlinger betydning for opformering afde resistente ukrudtsarter, herunder jordbehandling. Strukturudviklingen med størrejordtilliggende til den enkelte bedrift kræver øget kapacitet. I den sammenhæng erudbredelsen af pløjefri dyrkning øget. Denne dyrkningsform øger risikoen for resistens,da markens frøpulje ikke opblandes med frø af følsomme individer fra pløjelaget, somkan konkurrere med de resistente typer.Herbicidresistens kan på længere sigt altså forebygges ved integreret bekæmpelse (IPM= integrated pest management, på dansk = integreret plantebeskyttelse/planteværn), derkombinerer anvendelsen af herbicider med forebyggende foranstaltninger, så som etvarieret sædskifte, kulturtekniske foranstaltninger og ikke-kemiskebekæmpelsesmetoder.Som en del af EU’s tematiske strategi om en bæredygtig anvendelse af pesticider(direktiv 2009/128/EF) er det fra og med 2014 et krav, at anvendelsen af pesticiderfølger IPM-principper. Der er i denne forbindelse igangsat forskningsprojekter iDanmark, som belyser effekter af en række forebyggende og ikke-kemiske tiltag.Desuden er der igangsat en række initiativer i Danmark med henblik på dels at udnytteallerede eksisterende viden, dels at udvikle nye metoder til ukrudtsbekæmpelse, såresistensdannelse i højere grad undgås.En vigtig del af disse initiativer er nedsættelsen i 2009 af en IPM-styregruppe, der skalsikre, at der i Grøn Vækst - plan perioden 2010-2015 igangsættes og gennemføres seksprojekter, der skal medvirke til at udbrede kendskabet til IPM, samt skabe rammerne fordyrkning efter retningslinjerne for integreret plantebeskyttelse i Danmark og bidrage tilat opfylde målene for området, som anført i Grøn Vækst.
2
De seks projekter omhandler:1.2.3.4.5.6.Fokuseret rådgivning om integreret plantebeskyttelse til landbrug.Fokuseret rådgivning om integreret plantebeskyttelse til gartnerier og frugtavl.Udvikling af afgrødespecifikke vejledninger.Etablering af syv demonstrationslandbrug.Udvikling og/eller implementering af monitorerings- og varslingssystemer.Etablering af et pointsystem til rangordning af pesticider i relation til deresmiljø- og sundhedsmæssige egenskaber med henblik på substitution.
Dette arbejde bidrager til, at EU´s rammedirektiv for bæredygtig anvendelse afpesticider implementeres, idet dette foreskriver, at medlemslandene skal sikre, at degenerelle principper for integreret plantebeskyttelse bliver fulgt af alle professionellebrugere senest den 1. januar 2014”.Jeg skal i øvrigt bemærke, at EU´s rammedirektiv for bæredygtig anvendelse afpesticider (direktiv 2009/128/EF) og EU´s forordning om markedsføring af pesticider(Rådets forordning (EF) Nr. 1107/2009) ligger under Miljøministeriets ressort.
Henrik Høegh
/Kim Holm Boesen
3