Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1020292_0001.png
1020292_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. juli 2011Sagsnr.: 11026Dok.nr.: 262485
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. juli 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 505 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Kristen Touborg (SF).

Spørgsmål 505:

”Det fremgår af artiklen ”Hemmeligheder på havet” bragt den 27. juni 2011 iMorgenavisen Jyllands-Posten om fiskedumpning, at en fisker er blevet idømten bøde på 6.100 kr. for at dumpe fisk. Vil ministeren på den baggrund oplyse,om ministeren har planer om i denne type sager om ”opgradering” affangsten at sikre et mere rimeligt forhold mellem bødestørrelsen og fortjenesten?”

Svar:

Den pågældende sag er den første danske sag, hvor der faldet dom om ulovlig discard.Dette skyldes, at det for fiskerfartøjer, som ikke har installeret kameraovervågning, ersærdeles vanskeligt at konstatere og sikre bevismateriale for ulovlig discard.Derfor har regeringen også arbejdet for at fremme det fuldt dokumenterede fiskeri medkameraovervågning. I den henseende er det tilfredsstillende at konstatere, at EU-Kommissionen i det netop offentliggjorte oplæg til reform af den fælles fiskeripolitiklægger op til, at fiskerfartøjer i de væsentligste fiskerier skal udstyres medmoniteringsudstyr, således at der kan sikres fuld dokumentation af de pågældendefiskerier.For den konkrete sag er der taget udgangspunkt i de generelle anvendte retningslinjerfor sanktioner i fiskeriet, hvilket vil sige konfiskation af værdien af den ulovlige fangst,og en bøde svarende til 1/3, når fartøjsføreren er ejer eller medejer af fartøjet.
Da der i den konkrete sag ikke er landet ulovlige fisk, er der som følge heraf ikkeforetaget konfiskation af fangstværdien. Bøden er fastsat på baggrund af den anslåedeværdi af de discardede fisk.Fiskeridirektoratet har imidlertid oplyst mig om, at man på baggrund af erfaringen meddenne første sag fremadrettet i forbindelse med eventuelle kommende sager vil foretagevurdering af, hvorvidt der i de konkrete sager kan være behov for supplerende og/ellerskærpede sanktioner med henblik på at sikre et rimeligt sanktionsniveau i disse typersager.
Henrik Høegh
/Henry Damsgaard Lanng
2