Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1020397_0001.png
1020397_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 19. juli 2011Sagsnr.: 10941Dok. nr.: 261318
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. juli 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 502 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Marlene Harpsøe (DF).

Spørgsmål 502:

”Ifølge Fødevarestyrelsens årsrapport blev 118 sager om grov vanrøgt af dyr ikkevideregivet til politiet indenfor de 5 dage, som er tidsfristen ifølge egne retningslinjer.Mener ministeren, at det er acceptabelt, at Fødevarestyrelsen i så mange tilfælde ikkeskrider hurtigt nok ind over for den dyremishandling, der sker eller er sket?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:”Som det fremgår af Fødevarestyrelsens årsrapport 2010, skal politianmeldelser idyreværnssager efter en intern retningslinje være afsendt inden for 5 arbejdsdage.Det fremgår tillige af rapporten, at kun 46 % af anmeldelserne i dyreværnssager (100 udaf 218 sager) i 2010 var blevet afsendt inden for den internt fastsatte frist.Anmeldelser i dyreværnssager angår hyppigst forhold, der er observeret i forbindelsemed besætningskontrol eller forhold, der er observeret i forbindelse med levering af dyrtil slagteri eller samlesteder.Hvis det i forbindelse med besætningskontrol konstateres, at et dyr behandlesuforsvarligt eller groft uforsvarligt, skal forholdet straks rettes. I disse tilfælde tages derstraks hånd om syge eller tilskadekomne dyr for at afhjælpe forholdene og give dyretden fornødne pleje eller behandling, eller eventuelt aflive det. Politiet tilkaldes omnødvendigt til besætningen under kontrolbesøget.Efterfølgende skal en anmeldelse afsendes til politiet. I tilfælde, hvor fristenoverskrides, har det ikke betydning for dyr, som er blevet behandlet enten uforsvarligt
eller groft uforsvarligt, da forholdene som beskrevet er blevet afhjulpet i tilslutning til,at sådanne forhold blev konstateret.Når der er tale om dyr, der leveres til slagtning, vil dyret blive slagtet (eller eventueltaflivet) kort tid efter, at et uforsvarligt eller groft uforsvarligt forhold konstateres iforbindelse med det levende syn. En række forhold kan ikke konstateres på det levendedyr, og kan først ses, når dyret er blevet slagtet. I disse tilfælde er dyret allerede dødt,når politianmeldelsen udarbejdes, og en overskridelse af retningslinjen på 5 dage hardermed ikke betydning for de berørte dyr.Der er således ikke i nogen tilfælde tale om, at dyr fortsat lider i den periode, dermedgår til udfærdigelse af politianmeldelsen.”
Henrik Høegh
/Maria Krohn
2