Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1017266_0001.png
1017266_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. juli 2011Sagsnr.: 10822Dok.nr.: 258234
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 28. juni 2011stillet følgende spørgsmål nr. 490 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 490:

”Ministeren bedes sende de komplette høringssvar vedrørende Kommissionensforslag til godkendelse af sødestoffet steviol glycosider til anvendelse ifødevarer (komitésag) til udvalget, jf. ministerens grundnotat omdelt på alm.del – bilag 321, og samtidig bedes ministeren kommentere de indkomne høringssvar”

Svar:

./.De indkomne høringssvar samt grundnotat omdelt på alm. del – bilag 321 er vedlagtdenne besvarelse. Nedenfor kommenteres der på de indkomne høringssvar:NP Sweet A/S, Mejeriforeningen under Landbrug og Fødevarer, Bryggeriforeningen, DIFødevarer og O. Kavli mener, at steviol glycosider bør godkendes i højere mængder og iflere fødevarer. Med hensyn til hvilke produktgrupper steviol glycosider godkendes til,er det ansøger, der har ansøgt om anvendelse i bestemte grupper, og det er ansøger, derhar slettet enkelte grupper fra listen for at nedbringe indtaget. Mængden er fastsat ud fraen samlet vurdering af brugen således at ADI ikke overskrides.Mejeriforeningen under Landbrug & Fødevarer anfører, at det ikke vil være muligt, atanvende nøglehulsmærket, da det ikke vil være muligt at erstatte den nuværendemængde sukker i mejeriprodukter med steviol glycosider. Hertil må bemærkes, atgenerelt kan produkter med sødestoffer ikke benytte sig af nøglehulsmærkningen.
DI Fødevarer ønsker navnet ”steviol glycosider” ændret til ”steviol”. Med hensyn tilforslag om at ændre navnet på ”steviol glycosider” til ”steviol”, er navnet valgt, fordi detspecifikt beskriver, hvilken sammensætning stoffet kemisk set har. Mærkningsreglernegiver mulighed for at mærke med E-nummer i stedet for den specifikke betegnelse.Biodynamisk Forbrugersammenslutning anfører, at det er et skridt i den rigtige retning atgodkende steviol glycosider, og at planten burde tillades frit til salg i hele EU. Samtidigudtrykkes der utilfredshed over høringsfristen. Det må hertil bemærkes, at ifølgeforretningsordnen skal Kommissionen som udgangspunkt fremsende dagsordner formøder i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), samtforslag til afstemning senest 14 dage forud for mødet. Dette efterlevede Kommissionen idette tilfælde om forslag til godkendelse af sødestoffet steviol glycosider.Fødevareministeriet er forpligtet til at oplyse Folketinget om væsentlige komitésagersenest 8 dage forud for mødets afholdelse. Fødevareministeriet er ligeledes forpligtet tilat høre interessenter om væsentlige forslag. På den baggrund har Fødevareministerietstrømlinet høringsprocedurerne, så væsentlige forslag lægges på høringsportalen, ogderved kommer ud til en bred kreds.O. Kavli A/S anfører i deres høringssvar, at ADI-værdien for steviol glycosider er sat forlav. Det må hertil bemærkes, at ADI-værdien er fastsat af Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) ud fra en grundig videnskabelig vurdering ogstøttes af eksperter fra DTU Fødevareinstituttet.Kræftens Bekæmpelse anfører, at steviol glycosider ikke bør godkendes, og atKommissionen bør følge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA)konklusioner. Idet de foreslåede niveauer er under ADI følger Kommissionens forslagderfor Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA’s) anbefalinger. Det erkorrekt, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) vurderede, at der varrisiko for overskridelse af ADI-værdien. Efterfølgende har ansøger og Kommissionennedsat de tilsatte i niveauer i en række fødevarer.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2