Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
923397_0001.png
923397_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 26. november 2010Sagsnr.: 7664
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 01.11.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 49 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Bjarne Laustsen (S).

Spørgsmål 49:

”Vil ministeren redegøre for den danske ansøgning om særstatus for salmonella?”

Svar:

Danmark sendte i september 2007 to ansøgninger om særstatus for salmonella tilKommissionen. En for konsumæg (skalæg) og en for hønse- og kyllingekød. Danmarkvar det første land, der udnyttede hygiejneforordningens mulighed for at opnå sammestatus på salmonellaområdet, som Sverige og Finland fik ved deres indtræden ifællesskabet i 1995. Derfor har der været behov for at fastsætte, hvilke kriterier etkontrolprogram skulle opfylde, for at kunne vurderes ligestillet med det svenske ogfinske kontrolprogram. EU-Kommissionen udarbejdede derfor sammen medmedlemslandene en vejledning med sådanne minimumskrav. De danske programmer erligeledes vurderet af en ekspertarbejdsgruppe nedsat af Kommissionen.Ekspertarbejdsgruppens anbefalinger er indarbejdet i de danske programmer. Forslagtekyllinger var forekomsten i avlsflokkene lidt højere end det fastsatte krav påmaksimum 2 % i de seneste 2 år. Det betød, at den videre sagsbehandling af denneansøgning først kunne foretages, når dette krav var opfyldt.For konsumæg foreligger der et forslag til dansk særstatus, som ved den vejledendeafstemning i maj 2009 blev vedtaget med et snævert kvalificeret flertal. Desværre harskiftende lande ændret holdning, således at det endnu ikke har været muligt at opnåkvalificeret flertal ved en endelig afstemning.
Problemstillingen er løbende blevet drøftet med Kommissionen og bilateralt, og derarbejdes fortsat på alle niveauer for at skabe det nødvendige flertal.For hønse- og kyllingekød er behandlingen af ansøgningen genoptaget i foråret 2010, daden danske fjerkræbranche på dette tidspunkt var i stand til at demonstrere en forekomstaf salmonella i alle led af produktionen, som opfyldte det fastsatte krav. Ved behandlingaf sagen i EU blev den danske praksis med at sende salmonellapositive flokke tilslagtning i udlandet bragt op. Flere lande var af den holdning, at denne praksis ikke varacceptabel, og Kommissionen har uofficielt meddelt, at der ikke vil blive fremsatforslag til en dansk særstatus, så længe Danmark tillader denne eksport. Der arbejdes iøjeblikket med at finde en løsning på dette problem.
Henrik Høegh
/Heidi Søltoft
2