Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
923387_0001.png
923387_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 26. november 2010Sagsnr.: 7664
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 01.11.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 48 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Bjarne Lausten (S)

Spørgsmål 48:

”Vilministeren redegøre for forekomsten af ESBL-coli bakterier i dansk og importeretkød”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:”Det antages, at der med ESBL-coli bakterier menes E. coli bakterier, der er resistentemod cephalosporiner, den såkaldte ESBL-resistens.I 2009 gennemførte Fødevarestyrelsen et projekt, hvor der blev undersøgt danskeslagtesvin på slagterier samt dansk og importeret kyllinge-, okse- og svinekød forESBL-resistens.Der blev i undersøgelsen fundet ESBL-resistente E. colibakterier i 11 % af de danskesvin ved slagtning.I kødprøverne var forekomsten lav undtagen for importeret kyllingekød, hvor ESBL-bakterierne blev fundet i 36 % af prøverne.I de andre kødprøver blev ESBL-resistente E. colibakterier fundet i 0,7–3,4 % afprøverne, således at der i prøver af dansk kyllingekød blev fundet 3,4 % og i prøver afdansk svinekød blev fundet 1,9 %.Undersøgelse for ESBL-resistente E. colibakterier indgår i et opfølgende projekt i år.
I dette projekt udtages prøverne fra dyrene, nærmere bestemt svin fraslagtesvinebesætninger og fra kvæg og fjerkræ fra slagterier. Undersøgelsen afsluttesved udgangen af 2010.Desuden bliver der i 2011 iværksat et projekt vedrørende importeret fjerkrækød med detmål at afdække forekomsten af ESBL-resistente E. colibakterier i fersk importeretfjerkrækød. Projektet skal afklare behov og mulighed for at iværksætte kontrolmæssigeforanstaltninger overfor ESBL-resistente bakterier i fersk fjerkrækød. Projektet afsluttesinden udgangen af 2011.”
Henrik Høegh
/Heidi Søltoft
2